Friss koronavírus hírek ma

Megkapta az uniós engedélyt a Pfizer koronavírus elleni gyógyszere, mégsem kapható

Pfizer, Paxlovid, Covid-19, gyógyszer, koronavírus, tabletta

Pfizer koronavírus elleni gyógyszerét már engedélyezte az EU, ennek ellenére hiányzik a patikák polcairól.

Jelenleg nincs aláírt közös beszerzési szerződés erre az adott terápiás szerre – válaszolta a Növekedés.hu-nak az Európai Bizottság magyarországi képviselete arra a kérdésre, hol tart jelenleg a Pfizer Paxlovid nevű gyógyszerének közös európai beszerzése. A képviselet kifejtette, hogy az ajánlatokra és az ajánlattevőkre vonatkozó információk a szerződés odaítélése vagy aláírása után lehetnek nyilvánosan hozzáférhetőek.

Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő még januárban közölte, Magyarország is részt vesz abban a beszerzésben, amelyet az Európai Bizottság indított a Pfizer egyik gyártmánya, a Paxlovid iránt, amelyet a magas kockázati besorolású, koronavírusos betegek gyógyítása során lehet használni. A kormány 50 ezer kezelésnek megfelelő gyógyszer beszerzését tervezi.

A közös beszerzés kapcsán érdemes megjegyezni, hogy ez egy kiegészítő lehetőség a tagállamoknak, hogy megvásárolhassanak orvosi készítményeket. A tagállamok ezen kívül közvetlenül is rendelhetnek a gyártóktól, vagyis ebben az esetben a Pfizertől.

Egyelőre nincs arról szó, hogy Magyarország saját maga is kezdeményezne tárgyalásokat a Pfizernél a Paxlovid beszerzésére. Több ország például Németország, Nagy-Britannia már megtette ezt. A külön tárgyalások sem mindig eredményesek: a németek eddig még nem tudtak megállapodni a Pfizerrel, ehhez képest Szerbiába már február 7-én megérkezett a Paxlovid.

A Pfizer jelenleg közel 100 kormánnyal folytat tárgyalásokat világszerte a Paxlovidról. A hírek szerint a kereslet iránta jelenleg világszerte meghaladja a gyártási kapacitásokat.

Így érdemes szedni a Paxlovidot!

A Pfizer Paxlovid nevű gyógyszere a proteázgátlóknak nevezett csoportba tartozik, amelyet arra terveztek, hogy blokkolja azt az enzimet, amelyre a covidnak szüksége van a szaporodáshoz. Ritonavirrel kombinálva adják, egy régebbi vírusellenes szerrel, amely fokozza a proteázgátlók aktivitását, ugyanakkor gyomor-bélrendszeri mellékhatásokat okozhat.

Pfizer és Molnupiravir: ezek a koronavírus elleni gyógyszerek mellékhatásai - olvasson tovább!

A Pfizer szerint a kísérletek során a tablettát vagy placebót kapó betegek mintegy 20%-ánál jelentkeztek mellékhatások, többnyire enyhék. Súlyos mellékhatásokról a gyógyszert kapó betegek 1,7%-a, a placebót kapó betegek 6,6%-a számolt be. A gyógyszer ritonavir komponense interferálhat más gyógyszerekkel, ezért az orvosok hangsúlyozzák, hogy a betegeknek pontos listát kell megosztaniuk minden egyéb szedett gyógyszerükről, mielőtt bevennék a tablettát.

Forrás: növekedés.hu