Ezeket látta már?

Megszólalt az AstraZeneca: szerintük nem a vakcina okozta a vérrögöt

astrazeneca vakcina, astrazeneca mellékhatás

A vakcina gyártója nyilatkozatot adott ki a magyar vérrögképződéses esetek után.

Amíg nem kap hivatalos bejelentést, nem nyilatkozik a magyar esetekkel kapcsolatban az AstraZeneca gyártója.

Ahogy azt korábban megírtuk, két nő is április 6-án kapott AstraZeneca-oltást, és mindkettőjüknek mélyvénás trombózisa lett pár nappal később, de egy harmadik esetről is hallottak, és a Facebookon mások is beszámoltak ilyen esetekről.

A gyártó kiemelte, hogy az EMA általánosságban nem talált összefüggést a vakcina és a vérrögök között, és nem fokozott a kockázat a trombózis kialakulására az oltás után. Hozzáteszik, hogy az észlelt gyakoriság megegyezik a nem oltott lakosságban észlelt esetekével, s hasonló értékek figyelhetők meg minden COVID-19 vakcina esetében.Leírják, hogy a mélyvénás trombózis gyakori (évente 1000 lakosonként 1-2 eset fordul elő), és a dohányzás, valamint a fogamzásgátló is előidézheti.

A vakcina alkalmazásával összefüggésben - a hatóság vizsgálata után - az előzőekben leírt betegségtől eltérő, más mechanizmus alapján kialakuló, de nagyon ritka (100 ezer-250 ezer oltásra 1 eset gyakoriságú) alacsony vérlemezkeszám mellett kialakuló speciális trombózisról viszont úgy látják, lehet a vakcina következménye.

A hatóságok továbbra is az AstraZeneca vakcina előnyeit hangsúlyozzák, és azt, hogy azok meghaladják az esetleges kockázatokat. Az AstraZeneca jelenleg azon dolgozik, hogy kivizsgálja az egyes konkrét eseteket.

Olvassa el ezt is!

Forrás: 24.hu
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához