Milyen betegségeket kaphatunk el a patkányoktól és az egerektől?

#patkány #fertőzés #agyhártyagyulladás #Eger
2019.12.29.

Tévedés azt gondolni, hogy csak az elhanyagolt, elmaradott környezetben kaphatunk el fertőzéseket a patkányoktól, egerektől! Ezek a rágcsálók még a nagyvárosok közepén is jól érzik magukat, és sajnos, nemcsak a környezetünket károsíthatják meg, de betegségeket is terjeszthetnek.

Talán nincs is olyan, aki ne emlékeznek az iskolai történelemórákról a középkori pestisjárványokra, a fekete halálra, és arra, hogy milyen nagy szerepet játszottak a patkányok a betegség elterjedésében, és így az európai népesség közel felének elhalálozásában. A kártékony rágcsálók - elsősorban az egerek és a patkányok - azonban napjainkban is számos, emberre veszélyes betegséget terjeszthetnek, közvetlenül és közvetve egyaránt.

Hogyan fertőznek a patkányok és az egerek?

Betegséget okozhat a patkányok és egerek harapása, karmolása, de az állatok ürülékéből, vizeletéből, nyálából is kórokozók kerülhetnek a szervezetünkbe. Az ürülék, a nyál és a vizelet beszennyezheti az ivóvizet és az élelmiszereinket is, de akár az is előfordulhat, hogy a szennyezett port lélegezzük be, és ezen keresztül fertőződünk meg. Emellett a patkányokon és egereken élősködő bolhák, kullancsok vagy atkák is átkerülhetnek az emberre, és ezek csípése okozhatja a fertőzést. Hazánkban a házi egér és a vándorpatkány a legelterjedtebb fajok, ezek okozzák a legtöbb közegészségügyi problémát.

A patkányok és egerek által terjesztett betegségek között találjuk többek között a leptospirózist, a fertőző agyhártyagyulladás egyik altípusát (limfocitás choriomeningitis - LCMV), a patkányharapási lázat, hantavírust, de a szalmonella-fertőzést, a tularémiát, a trichinellózist, a pestist, vérzéses lázakat, sőt a veszettséget is. Ezek egy része enyhébb lefolyású és csak kellemetlenségeket, például hasmenést okoz, mások viszont akár az életünket is veszélyeztethetik. A rágcsálók szőre, ürüléke, hámsejtjei, valamint a rajtuk élősködő atkák akár allergiás tüneteket is okozhatnak az érzékenyeknél.

Érdemes tudni, hogy az elhullott állatok is legalább annyi veszélyt hordoznak magukban, mint az élők. Éppen ezért az elpusztult egeret, patkányt ne fogjuk meg puszta kézzel, csak gumikesztyűvel, esetleg nejlonzacskóval.

Ezek az agyhártyagyulladás jelei!

Mikor forduljunk orvoshoz?

Ha patkányt, egeret vagy a rágcsálók nyomait, ürüléket fedezünk fel a környezetünkben, érdemes figyelni az esetleges fertőzések tüneteit, például a magas lázat, a fejfájást, az izomfájdalmakat, a hányást, hasmenést, ezek észlelése esetén azonnal forduljunk orvoshoz. Jelezzük az orvosnak, hogy kapcsolatba kerülhettünk patkánnyal vagy egérrel. Figyeljünk az esetleges bolha- vagy kullancscsípésekre is!

Ha megharapott minket a patkány vagy az egér, haladéktalanul keressük fel az orvost. Bár rendkívül ritka, hogy a rágcsálók harapása veszettséget okozzon, nem lehet ezt teljesen kizárni. A veszettség a tünetek megjelenése után gyógyíthatatlan, minden esetben halálos kimenetelű betegség. A seben keresztül a tetanusz kórokozója is a szervezetünkbe juthat, és a patkányharapási lázat is nagyon fontos kezelni.

Forrás: ÁNTSZ

Forrás: EgészségKalauz