Ezeket látta már?

Leptospirózis

2010.03.03. Módosítva: 2015.11.04.

A leptospirózis előfordulása, okai

Leptospirózis

A kórokozó, a Leptospira interrogans baktérium valamely szerotípusa, a vadon élő kis rágcsálók és emlősök, valamint néhány háziállat szervezetében raktározódik. A fertőzött állatok vizelete nagy számban tartalmazza a kórokozót, amely ezzel kerül a talajra, vizekbe. A fertőzés bekövetkezhet a vizelettel való közvetlen érintkezés (pl.: fertőzött pocsolyába lépés, fertőzött vízben fürdés), vagy közvetítő anyag útján (fertőzött föld, iszap) – ezekben az esetekben a kórokozó nyomtalanul hatol be a bőrön keresztül; illetve a fertőzött víz elfogyasztása, vagy fertőzött állat harapása által is.

A leptospirózis tünetei, lefolyása

A betegség lappangási ideje általában 5-14 nap, az ettől rövidebb lappangás súlyos fertőzést, rossz prognózist jelent. A betegség lefolyása két fázisban történik. Az 1. fázis a leptospirémia (a kórokozónak a véráramba kerülése), amelyre a hirtelen kialakuló, magas láz (39-40°C), valamint hidegrázás, ideg érzékenység, ízületi fájdalmak, gyakran kötőhártya-gyulladás jellemző. A magas láz ellenére gyakran relatíve lassú a szívritmus és alacsony a vérnyomás. Ritkán előfordulhat foltos gyulladásos bőrpír is. A láz 3-8 napig tart, majd hirtelen megszűnik, többnyire 4-7 nap után ismét visszatér a láz és kialakul a 2. fázis, a szervi megjelenés fázisa.

Ebben a fázisban a folyamat elsősorban a központi idegrendszert érinti: savós agyhártyagyulladás alakul ki. A májban zajló gyulladás sárgasággal és emelkedő májenzim értékekkel jár a májkárosodás miatt. A vesekárosodást gyulladás, vagy heveny vesecsatorna-elhalás okozza, emiatt a veseműködés beszűkül. Súlyosabb esetben több szervet is érintő gyulladás alakul ki, amely a beteg halálához vezethet.

A leptospirózis diagnózisa

A jellegzetes klinikai tünetek, valamint a gyorsult vörösvértest süllyedés és a fehérvérsejtek számának csökkenése (leukopenia) alapján. Bejelentésre kötelezett betegség!

A leptospirózis terápiája

A kezelés csak akkor eredményes, ha a betegség megjelenésétől számított 48 órán belül megkezdik. A később megkezdett kezelés nem mindig eredményes, míg a szervi tünetek megjelenésének szakában már gyakran eredménytelen a jól megválasztott antibiotikum is. Elsősorban penicillin, ampicillin vagy tetraciklin adandó. Fontos a folyadék- és ásványianyag-pótlás is, illetve szükség esetén az időben megkezdett művese kezelés.

Forrás

Jurányi Róbert: A fertőző betegségek általános és részletes járványtana

Forrás: EgészségKalauz