Ezeket látta már?

Milyen tünetekkel jelentkezik az omikron fertőzés? Vakcinainfó - Az orvos válaszol

omikron, tünetei, mutáció, oltás, vakcinainfó, az orvos válaszol

Tisztelt Orvosok! A kérdésem a következő lenne. Pontosan az új mutációnak (omikron) mik a tünetei?

Adott egy öttagú család. Egyik elkezdett tüsszögni, orrdugulás utána orrfolyás, rossz közérzet jelentkezett. És ez mindenkin otthon nagyjából 3-4 nap különbséggel jött ki, és 4-5 nap alatt múlt el. Létezik, hogy ez omikron volt? Nem teszteltettek. Láz senkinek nem volt.

Omikron: 5 új tünete van - a főtünetek minden eddigi covid-tünettől eltérnek - olvasson tovább!

Kedves kérdező! Sajnos azt kell mondanunk, jóval lassabban csöpögnek a lényegi információk, mint vártuk, összességében még mindig nagyon keveset tudunk az új variánsról, rendkívül kevés kész ténnyel tudunk szolgálni Önöknek.

Először is: rosszabb-e az omikron, mint a delta?

Az már bizonyosnak tűnik, hogy az omikron a deltánál sokkal gyorsabban terjed. Számos országban már ez a variáns okozza az új fertőzések többségét, a következő hónapokban várhatóan Magyarországon is hasonló lesz a helyzet. Az omikron variáns által okozott betegség súlyossága még mindig kérdőjeles, vannak biztató eredmények, melyek szerint a deltánál kisebb arányban okoz súlyos lefolyású megbetegedést.

5 dolog, amit tudnia kell az új Omikron szupervariánsról

Továbbra is kérdés azonban, hogy ezzel mennyire járunk rosszul, hiszen a fertőzőképesség/súlyosság arány lehet kedvező, és kedvezőtlen is.

Lefordítva mindezt egy fiktív példával:

Tegyük fel, hogy a delta X idő alatt 100 embert fertőz meg, és ebből 10-et juttat kórházba. Ha az omikron 10-szer fertőzőképesebb, és 10-szer kevésbé okoz súlyos lefolyást a deltánál, akkor ez a variáns X idő alatt 1000 embert fertőz meg, és szintén 10 egyént juttat kórházba. Jelen esetben tehát a kórházi esetszámokban nem lesz változás, új variáns ide vagy oda.

Kulcskérdés lesz tehát, hogyan viszonyul egymáshoz a megnőtt fertőzőképesség, és a csökkenni látszó súlyosság aránya.

A második legfontosabb kérdés: mi a helyzet a védettségünkkel?

Meglehetősen riasztó, de már jelent meg olyan kutatás, mely szerint az omikron annyira különbözik a korábbi variánsoktól, hogy a korábbi variánssal történő fertőzésen való átesettség nulla, azaz nulla védettséget ad az omikron ellen. Eddig is igyekeztünk kihangsúlyozni, hogy az oltás jóval reaktívabb választ vált ki az immunrendszerből, ezáltal nagyobb védettséget ad, ezek alapján ez a jövőben még fontosabbá válhat.

És végül a legaggasztóbb kérdés: védenek-e a vakcinák?

Mindenekelőtt leszögeznénk, hogy a vakcinák vs. omikron témában még csak az ún. neutralizációs ellenanyag tesztek kezdenek kis létszámban megjelenni, ergo azt tesztelik, hogy az oltás által termelődött ellenanyagok mekkora affinitással semlegesítik a vírus tüskefehérjéit. Ahogy ezt is mindig kihangsúlyozzuk, ez csupán a védelem egyetlen eleme, ennél jóval informatívabbak lesznek majd a laborkörülmények között elvégzett sejtes immunitási tesztek eredményei, melyek még nem állnak rendelkezésre.

Az eddigi ellenanyagos kísérletek alapján az mRNS vakcinák teljesítenek legjobban az omikron ellen, különösképp a 3-szor vakcinált személyek vérsavó mintái. A többi vakcina által termelődött antitestek ennél jóval kevésbé/semennyire nem kötődnek a vírus fehérjéihez.

Nem győzzük ismételni magunkat: a kutatásokat közlő cikkek is mind kiemelik, hogy az ellenanyag neutralizáció NEM egyenlő a védettséggel, így ezekből hiba lenne messzemenő következtetéseket levonni. Az irányelv továbbra is az, hogy érdemes mindenkinek felvenni a harmadik oltást, lehetőleg mRNS vakcinát.

Omikron variáns: ez a 2 tünet az elsők között van - kattintson!

A következő hónapokban, várhatóan április magasságában válnak majd elérhetővé az omikron tüskefehérjéi ellen kifejlesztett mRNS vakcinák, melyekből Magyarország is rendelni fog, immár hivatalos hír, hogy részt veszünk az uniós beszerzésben.

Összességében, habár még mindig keveset tudunk az új variánsról, a javasolt óvintézkedések listája változatlan:

  • zárt térben fontos az FFP2 maszk használata,
  • kézfertőtlenítés,
  • távolságtartás,
  • éljünk a védőoltások adta lehetőséggel.
Forrás: Vakcinainfó - Az orvos válaszol