Ezeket látta már?

Reflux, vagy talán valami sokkal súlyosabb? Ritka daganatos betegség tünete is lehet a sok sav

Betegségek
2024. július 21. 10:04
Mit lehet tenni reflux ellen?

A sok gyomorsavra a leggyakrabban a gyomorégés, a gyomorsav nyelőcsőbe való visszacsorgása figyelmeztethet. Mit tehetünk ellene?

Időnként mindenki érezheti úgy, hogy túl sok a gyomorsava, és ez kellemetlen tüneteket okozhat.

A sok gyomorsav tünetei

A gyomor erősen savas folyadékot termel ahhoz, hogy az elfogyasztott ételt képesek legyünk megemészteni, feldolgozható és hasznosítható formába hozni. A gyomorban összetett visszacsatolási rendszer működik, mely szabályozza, hogy éppen mennyi sav termelődésére van szükség. Átlagosan naponta 1,2-1,5 liter gyomorsavat termel a testünk, függően többek között attól, hogy milyen ételeket és italokat fogyasztunk, mikor eszünk, milyen gyógyszereket szedünk, vagy van-e valamilyen krónikus betegségünk.

A legtöbb ember időnként érezheti úgy, hogy a kelleténél több gyomorsav termelődik a szervezetében, ez pedig maró fájdalommal, gyomorégéssel, hasi görcsökkel, a félig emésztett étel visszaöklendezésével, esetleg fémes szájízzel járhat együtt. A hivatalos meghatározás szerint a túl sok gyomorsav a sav mennyiségére, hanem annak erősségére, savasságára, maró hatására utal.

Általában a fokozott savtermelődés azzal van összefüggésben, amit megeszünk és megiszunk. Bizonyos ételek és italok ugyanis jobban irritálhatják az emésztőrendszert, fokozott gyomorsav termelődésre késztethetik a szervezetet, vagy más módon befolyásolhatják, hogy sok vagy kevés-e a gyomorsavunk. Persze, egyénenként eltérő lehet, hogy ki mit érez soknak vagy kevésnek, és az is nagyon változó, hogy kinél pontosan mi vált ki kellemetlen tüneteket.

Ettől lehet sok a gyomorsav

Néhány ételről, italról jól tudjuk, hogy emelheti az arra érzékenyeknél a gyomorsav termelődését. Ezek közül a leggyakrabban a kávéval és az erős teával, a csokoládéval, a zsíros vagy zsírban sült ételekkel, a szénsavas italokkal találkozhatunk. Több savat „csinálhat” az alkohol, mely a záróizom ellazítása révén is hozzájárulhat a gyomorégés tüneteihez. Az egyébként is savas zöldségek, gyümölcsök, így a narancs, a grapefruit vagy a paradicsom is kiválthatják a kellemetlen gyomorégést. Meglepő módon, az emésztés egyik támogatójának, a gyomor nyugtatójának tartott borsmenta is okozhat fokozott savasságot.

A gyomorsav termelődése ciklikus, a legtöbbet éjjel 12 és 3 óra között állít elő a szervezetünk belőle. A késő esti vacsorák, az éjszakai nassolás ezért is terheli meg a kelleténél jobban a gyomrot. Különösen akkor lehet ez igaz, ha zsíros, nehezen emészthető, esetleg túl fűszeres fogásokat választunk az esti étkezéshez, esetleg egy-két pohárnyi alkoholt is elfogyasztunk mellé.

Mit tehet, ha sok a gyomorsava?

Szerencsére, a túl sok gyomorsav csak ritkán veszélyes (elsősorban csak azoknál, akik refluxbetegséggel küzdenek), és a legtöbb esetben rövid időn belül maguktól is elmúlnak a tünetek. Gyors segítséget nyújthat egy kevés vízben feloldott szódabikarbóna – ám ez csak átmeneti megoldás, hosszú távon több kár okozhat, mint amennyit használ! Néhány étel is javíthat az állapotunkon, ilyen a banán, a zabkása vagy a sötétzöld leveles zöldségek, melyek rostokban gazdagok, könnyen emészthetőek és egyáltalán nem savasak.

Ha fokozott savtermelődésre vagyunk hajlamosak, többször visszatérő probléma nálunk a savasság, fontos, hogy a szokásainkat is megváltoztassuk. Fogyasszunk kevesebb alkoholt, szokjunk le a dohányzásról, szabaduljunk meg a túlsúlytól! Este lehetőleg már ne tömjük tele a hasunkat. A túl szoros, kényelmetlen ruhákat is kerüljük. Érdemes étkezési naplót is vezetni, melynek segítségével kideríthetjük, hogy mely ételek okozzák nálunk a kellemetlen tüneteket.

Komolyabb betegség is állhat a háttérben

A gyomorsav termelődését többek között hormonok és enzimek szabályozzák. A fokozott savtermelődés ritkán ezen hormonok, enzimek előállításában bekövetkező zavarra utal. A Zollinger-Ellison szindróma egy ritka daganatos betegség, mely a gasztrin nevű hormon termelődési zavaraival jár együtt. A gasztrin szintjét a gyomorgyulladás (gasztritisz) bizonyos típusai is befolyásolhatják. Jóval nagyobb a valószínűsége azonban annak, hogy csak az elfogyasztott ételek és a rossz szokások okozzák, hogy sok a savunk.

Olvasta már?

<KÖVETKEZŐ CIKK>

Szájpenész: oka, tünetei, kialakulása és kezelése



EGÉSZSÉGKALAUZ DOSSZIÉ

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben , a Facebook-on, az Instagramon vagy a X-en, Tiktok-on is!

Forrás: EgészségKalauz
# gyomorsav # gyomorsav ellen # reflux # gyomorégés # tünetei # hasi görcsök # Sanitas-egészségügy

TÜNETKERESŐ

pulzus ikon

Milyen betegségre utalhatnak a tünetei?

keresés

Keresés, pl. fejfájás

Írja be a keresőmezőbe a tünetet vagy kattintson a testmodellen arra a testrészre, ahol a tüneteket észleli.

emberi test ábra

Mi a tünetkereső?

Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!

Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához
Tünetkereső illusztráció Tünetkereső Orvos válaszol illusztráció Orvos válaszol Gyógyszerkereső illusztráció Gyógyszerkereső Kalkulátorok illusztráció Kalkulátorok

Extra ajánló

Értesüljön legújabb híreinkről hírlevelünkből

Legnépszerűbb

egészségkalauz logo

TÜNETKERESŐ

pulzus ikon

Milyen betegségre utalhatnak a tünetei?

keresés

Keresés, pl. fejfájás

Keresés