Ezeket látta már?

Moderna: a 2. dózis után eddig tart a védettség

moderna, covid, koronavírus, vakcina, oltás

Mikortól és meddig véd a Moderna? Véd-e a koronavírus mutánsoktól, vagy új összetevőt tartalmazó oltásra lesz szükség?

A Moderna Covid-19 elleni vakcinája a Pfizer/BioNTech oltóanyagához hasonlóan mRNS-alapú vakcina. A Moderna oltás 2 dózisból áll, amiket 28 napos eltéréssel kell beadni. Jelenlegi ismereteink alapján a vakcinák nem „felcserélhetők”. Vagyis, akik már megkapták az első adag Moderna készítményt, azoknak a második adag Moderna oltást is meg kell kapniuk a vakcinasorozat befejezéséhez, ahelyett másik típusú oltást nem kaphatnak.

Mikortól véd a Moderna?

Az oltóanyag nagy hatékonyságú védelmet kínál az új típusú koronavírus okozta fertőzéssel szemben. A klinikai vizsgálati eredmények szerint a Moderna vakcina 2 adagja, a második adag beadását követő 14. naptól 93,6 %-os védelmet ad a tünetes Covid-19 megbetegedéssel szemben. Jó hír, hogy a klinikai vizsgálatok alapján az idősebbeknél (65 éves vagy idősebb) ugyanannyira hatékonynak bizonyul a Moderna vakcina, mint a fiatalabbaknál (65 év alattiaknál).

A vizsgálatok arra mutatnak rá, hogy már az első adag oltóanyag felvétele után 14 nappal elkezd kialakulni a védelem, noha az nem éri el a készítmény alkalmazási előírásában is megadott, hivatalos hatékonysági értéket, a 93,6 %-ot. Azok, akiket még csak egyszer oltottak be Modernával, „csupán” 64 %-os megbetegedéssel szembeni védelemmel számolhatnak.

Meddig tart a hatása?

A Moderna vakcina által biztosított védelem ideje nem ismert, a meghatározása folyamatban van a jelenleg is zajló vizsgálatok során,- derül ki az alkalmazási előírásból.

Lehet gyerekeket oltani Modernával?

A Moderna oltóanyaga egyelőre 18 év fölöttieknél alkalmazható, noha folyamatban vannak a klinikai vizsgálatok a csecsemőkortól való alkalmazás lehetőségét illetően. A vizsgálatot egy éves időtartamúra tervezték, így még néhány hónapot kell várni az eredmény megszületéséig.

Mennyire véd a koronavírus mutánsoktól?

Az új típusú koronavírus egyes mutánsaival szemben igazoltan védelmet kínál a Moderna vakcina.

A brit mutáns (B.1.1.7.) ellen a Moderna vakcina hatékonynak bizonyul.

A dél-afrikai mutánssal (B.1.351.) szemben árnyaltabb a kép, hiszen a vizsgálatok alapján a dél-afrikai mutánssal szemben hatszor kevesebb antitest termelődik, mint „eredeti”, vuhani típusú koronavírussal szemben. A kutatók véleménye szerint ez az alacsonyabb antitest-szint is elegendő ahhoz, hogy védelmet nyújtson a dél-afrikai mutáns okozta Covid-19 megbetegedéssel szemben.

Mégis, a Moderna - próbálva lépést tartani a mutációk támasztotta igényekkel - újra vakcina-fejlesztésébe fogott. A dél-afrikai variánssal szembeni nagyfokú védelem biztosítása érdekében speciálisan a dél-afrikai mutáns tüskefehérje ellen irányuló vakcinát fejlesztenek.

Már 2021. március végén folytak a fázis I. klinikai vizsgálatok a cég mRNS alapú vakcinájával, amit nem a vuhani koronavírus, hanem a dél-afrikai koronavírus-mutáns ellen fejlesztettek ki. Az USA gyógyszerügyi hatósága, az FDA azt ígérte, hogy - megfelelő eredmények esetén - ez esetben az engedélyezési folyamat könnyített és gyorsított lesz, hiszen egy „vakcinaverzióról” van szó.

Olvassa el ezt is!

A szakemberek egy része úgy véli, hogy a két Moderna dózist követően, mintegy emlékeztető oltásként lehet majd beadni a 3. dózis Modernát, ami a vuhani koronavírus tüskefehérjéje helyett a dél-afrikai vírusmutáns tüskefehérjéjének a genetikai kódját tartalmazza.

A világot jelenleg veszélyben tartó indiai koronavírus-mutáns kapcsán egyelőre folyamatban vannak a Moderna vakcina hatékonyságát górcső alá vevő vizsgálatok.

Dr. Budai Marianna PhD.

szakgyógyszerész

Forrás

(1) https://time.com/5933340/moderna-covid-19-vaccine-new-strains/

(2) https://www.nih.gov/news-events/news-releases/nih-clinical-trial-evaluating-moderna-covid-19-variant-vaccine-begins

(3) https://www.vox.com/22385588/covid-19-vaccine-variant-mutation-n440k-india-moderna-pfizer-b1617

(4) https://www.usnews.com/news/health-news/articles/2021-04-28/pfizer-moderna-vaccine-protection-64-at-first-dose-94-at-second

Forrás: Dr. Budai Marianna PhD. szakgyógyszerész
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához