Moderna: gyerekeknek is beadták már a vakcinát

moderna, covid, koronavírus, vakcina, oltás

Kinek lehet adni, és kinek nem? Milyen betegség esetén nem ajánlott a Moderna koronavírus oltás?

A Moderna Covid-19 elleni vakcinája a Pfizer/BioNtech vakcinájával megegyező technológiájú, mRNS-t tartalmazó oltóanyag. Két oltással 94,1 %-os hatékonyságú védelmet kínál, és 18 év fölöttieknél, akár krónikus betegeknél is alkalmazható.

Az Európai Unióban a második hivatalosan engedélyezett Covid-19 elleni oltóanyag a Moderna vakcinája volt. A Moderna oltóanyaga jelenleg világszerte alkalmazott; érdekesség például, hogy az USA-ban a gyógyszertárakban kialakított oltópontokon döntőrészt Moderna vakcinával oltanak.

Génbázisú oltóanyag

A Moderna vakcinájában lévő hírvivő RNS (mRNS) az új típusú koronavírus, a SARS-CoV-2 egyik tipikus fehérjéjének, az úgynevezett tüskefehérjének a genetikai információját kódolja. Mindez azt jelenti, hogy a vakcina csupán a fehérje előállításának a „tervrajzát” juttatja a szervezetbe. Ez azonban elegendő ahhoz, hogy a „tervrajz” alapján az emberi szervezetben keletkezett tüskefehérjék immunrendszeri aktiválódást idézzenek elő, és kialakuljon a SARS-CoV-2-vel szembeni védelem.

A Moderna oltóanyaga tehát sem élő, sem elölt formában nem tartalmaz koronavírust, sőt vírusfehérjék sincsenek benne, mindössze 100 mikrogramm, tüskefehérjét kódoló mRNS található meg benne lipid-nanoburokba ágyazva.

A mellékhatások kérdése

A Moderna oltóanyaga két adagból áll, amit 4 hét eltéréssel adnak be. A második oltást követően kialakuló védelem magas, 94,1 %-os.

Az oltás mellékhatásai a többi Covid-19 elleni oltás során tapasztalthoz hasonlóak. Németországi adatok alapján a Moderna oltást követően ritkább a fejfájás, az ízületi fájdalmak és a fáradékonyság, mint a Pfizer/BioNTech vakcinája esetén, ugyanakkor gyakrabban léphetnek fel oltáshelyi bőrreakciók, bőrkiütések. Ez utóbbiakkal főként akkor érdemes orvoshoz fordulni, ha azok az oltás követően több hét elteltével alakulnak ki.

Krónikus betegeken és időseken is „tesztelték”

A biotechnológia terén úttörőnek számító Moderna vállalat nagyon nagy hangsúlyt fektetett és fektet a vakcináinak a klinikai vizsgálatára. A hazánkban jelenleg alkalmazott Covid-19 elleni vakcinájukat például olyan klinikai vizsgálatoknak vetették alá, amikbe időseket és krónikus betegeket is bevontak, hogy alátámaszthassák azt, hogy a vakcinájuk az idős korúaknál és a krónikus betegeknél is hatásosnak és biztonságosnak bizonyul. A Moderna klinikai vizsgálataiban résztvevők 25,3 %-a 65 év fölötti volt. Emellett, a vizsgálatokba bevont személyek 22,3 %-ánál a felsoroltak közül (szívbetegség, tüdőbetegség, HIV-fertőzés, májbetegség, cukorbetegség) legalább egy krónikus betegség jelen volt.

Mindez azt jelenti, hogy jelenleg a Moderna vakcinája 18 év fölötti személyeknek adható be. Terhesség alatt történő oltással kapcsolatban ugyanakkor még nem állnak rendelkezésre klinikai vizsgálati eredmények, és az sem ismert, hogy a szoptató nőknél alkalmazott vakcina-komponensek kiválasztódnak-e az anyatejbe. Az oltás beadása kerülendő abban az esetben, ha az oltandó személy valamelyik vakcina-komponensre allergiás vagy lázas betegsége van. Leszögezendő azonban, hogy számos gyógyszeres hatóanyaggal (pl. penicillin) szembeni allergia nem jelent kizáró okot a Moderna-oltás szempontjából. Amennyiben azonban a Moderna vakcina első adagjának a beadása után anafilaxiás reakció lép fel, akkor a második adag beadása ellenjavallt.

Ez is érdekelheti:

Klinikai vizsgálatok beoltott gyerekekkel, és dél-afrikai mutáns ellen fejlesztett mRNS-vakcina

A Moderna jelenleg gyermekeken vizsgálja a vakcináját, több ezer 6 hónapos és 11 éves közötti csecsemőt és gyermeket bevonva. Az 1 éven át tartó vizsgálat során derül ki az, hogy a vakcinájuk hatásos és biztonságos-e gyermekeknél alkalmazva.

Emellett, az mRNS-alapú vakcinák egyik előnyét, a vírusmutációk megjelenése esetén a viszonylag gyors reagálást és az oltóanyag „igényekhez illeszthetőségét” kihasználva, a Moderna új vakcinával jelenne meg a piacon, ami a dél-afrikai koronavírus-mutáns ellen kínálna nagy hatékonyságú védelmet. Nemrégiben számoltak be róla, hogy a dél-afrikai koronavírus mutáns (B 1.351.) tüskefehérjéjének a genetikai kódja alapján egy újonnan fejlesztett mRNS-alapú vakcinát tesztel a Moderna. Jelenleg már a fázis II. klinikai vizsgálatok folynak. A fázis III. vizsgálatokat követheti a hivatalos engedélyezés és a széles körű használat a jövőben.

Dr. Budai Marianna PhD.

szakgyógyszerész

Forrás

(1) https://www.cdc.gov/coronavirus/2019-ncov/vaccines/different-vaccines/Moderna.html

(2) https://investors.modernatx.com/news-releases/news-release-details/moderna-announces-first-participants-dosed-study-evaluating

(3) https://www.pei.de/DE/newsroom/dossier/coronavirus/coronavirus-inhalt.html;jsessionid=B25A42552FE9B26937336A208E1F591A.intranet231?nn=169730&cms_pos=5

Forrás: Egészségpalace.hu