Friss koronavírus hírek ma

Negatív lett a magyar férfi tesztje, egy másfajta koronavírust kapott el

koronavírus, nátha, teszt, omikron

Egy magyar férfinak tipikus omikronos tünetei voltak, de egy vizsgálatból kiderült, hogy nem a Covid-19 okozza a panaszait.

A koronavírus normál, régóta jelenlévő, náthaszerű tüneteket mutató változatát mutatták ki a szegedi Avidin Kft. laboratóriumában, ami fontos tanulságokkal szolgálhat a mostani járványidőszakban - számol be az esetről a Portfolió.

Más koronavírusok is terjednek Magyarországon

Egy középkorú férfinak több napon át omikronra utaló tünetei voltak. Folyt az orra, fájt a feje és fáradtnak érezte magát. Ennek ellenére az antigén tesztjei, az influenza tesztje és a PCR-tesztje is negatív lett. Ezek után egy különleges technikával próbálták meghatározni, hogy milyen betegség okozhatja a panaszokat.

Egy különleges technikával, teljes szekvenálással meghatároztuk, hogy ez koronavírus, de nem covid, hanem egy alfa családhoz tartozó, úgynevezett 229E törzs, ami a közönséges nátháért felelős - tette hozzá a cikkben Puskás László ügyvezető.

Az omikronnál több a fals negatív teszt

Az omikron változatnál a koronavírus tesztek a többi variánshoz képest gyakrabban mutatnak negatív eredményt tünetes betegeknél. Dr. Bharesh Dedhia, a P. D. Hinduja Kórház és Orvosi Kutatóközpont intenzív terápiás főorvosa szerint ennek több oka lehet, amelynek egy része a mintavételhez kapcsolódik. Ha például mintát a teszthez nem megfelelően veszik el, vagy esetleg a tárolásuk, szállításuk nem megfelelő, akkor a teszt fals negatív eredményt is mutathat. Az orvos ugyanakkor hangsúlyozta, hogy a PCR-vizsgálat során egyes omikron alvariánsok is negatívnak bizonyulhatnak.

Nem mindegy, honnan veszik a mintát

A BA.2 omikron variánsból hiányzik egy olyan genetikai jellemző, amelyet a tudósok korábban az omikron esetek azonosítására használtak. Ezért fordulhat elő, hogy bizonyos covidtesztek nem mutatják ki a fertőzést.

Koronavírus: végre kiderülhet, pontosan honnan indult a vírus - olvasson tovább!

Az omikron esetében befolyásolhatja az eredményt az antigénteszteknél, hogy orr-vagy torokváladékból veszik le a mintát. Egy január elején végzett amerikai felmérésben, az ottani kutatók mind a PCR-t, mind az Abbott Laboratories BinaxNOW gyors antigéntesztjét elvégezték 731 tesztet kérő személyen. Az orrból vett minta a legmagasabb vírusszinttel rendelkező, valószínűleg fertőző személyek több mint 95%-át kimutatta

Forrás: Portfólió