Friss koronavírus hírek ma

Negyedik oltás: kinek ajánlott? Az egész világ várta az izraeli eredményeket

negyedik oltás, koronavírus, omikron, fertőzés, booster

Közölték az izraeli tapasztalatokat: a 4. oltás csökkent hatékonyságú az omikron variánssal szemben.

Izrael legnagyobb kórháza, a Sheba Medical Center hétfőn (2022. jan. 17.) közölte azokat az előzetes eredményeket, amik szerint a Covid-19 elleni vakcinák 4. dózisa alacsony hatékonyságot mutat az omikron koronavírus variánssal szemben.

Omikron ellen ajánlott-e a negyedik oltás?

A tavaly decemberben indult „vizsgálatban” - a világon elsőként – hasonlították össze a 4. oltást kapott és a 4. oltást nem kapott egészségügyi dolgozók szervezetében az ellenanyagszinteket. A vizsgálat tapasztalataira és eredményeire világszerte sokan vártak, hiszen ettől is tették függővé azt, hogy ajánlják-e, és ha igen, akkor kiknek a 4. oltás, vagyis a 2. booster-oltás felvételét.

Az izraeli vizsgálat részeként 274 fő kapta meg a Covid-19 elleni oltás 4. adagját (154 fő Pfizert, 120 fő Modernát kapott; az első három oltás valamennyiüknél Pfizer vakcina volt), szemben 5700 kórházi dolgozóval, akik nem részesültek 4. oltásban.

Kiderült, hogy a vakcina, ami a korábbi variánsokkal szemben igen hatásos volt, kevésbé hatásos az omikronnal szemben” – nyilatkozott a vizsgálatot vezető prof. Gili Regev-Yochay.

Az eredmények ugyan jelentős antitest-szintekben bekövetkező emelkedésről tanúskodnak, de ez a fajta védelem csak részben hatásos az omikron variánssal szemben, ami viszonylag ellenálló a vakcinával szemben” – folytatta a szakember.

Vagyis, emelkedik az antitest-szint a 4. oltás hatására, de úgy tűnik, hogy jelen esetben, az omikron variánssal szemben, ez kevésnek bizonyul.

Mindeközben több mint félmillió izraelit beoltottak a 4. adaggal

Annak ellenére, hogy a kezdeti tapasztalatok kérdéseket vetnek fel annak kapcsán, hogy az ország felajánlotta a negyedik oltás lehetőségét, Izraelben eddig már több mint 537000 ember, döntőrészt 60 év fölöttiek, kapták meg a Covid-19 elleni oltás 4. adagját.

Negyedik oltás: nekik érdemes felvenni - itt a lista!

Izraelben rekordmagasságban az új fertőzöttek száma

Érdemes visszaemlékezni arra, hogy egy éve Izrael az első országok között volt, ahol széles körű vakcinációt hajtottak végre, és jelenleg szintén az elsők között van, ahol már a 4. adag oltást kaphatják meg a legsérülékenyebb kor- és betegcsoportok.

Izrael agresszív vakcinációs kampánya ellenére nem sikerült azonban az omikron hullámot megállítani.

A napi fertőzésszámok rekordmagasságokat érnek el, egyre több ember szorul kórházi kezelésre, noha a súlyos betegek száma elmarad a korábbi hullámok során tapasztalt értékektől. 2022. január 16-i adatok szerint a megelőző 14 napban tapasztalt esetszám 902 %-kal magasabb volt, mint az azt megelőző 14 napban regisztrált esetszám. Január 10-i adatok szerint a megelőző két hétben a koronavírus fertőzéses esetek közel 88 %-át az omikron variáns okozta.

Dr. Budai Marianna PhD.

szakgyógyszerész

Forrás

(1) https://themedialine.org/headlines/4th-vaccine-dose-has-reduced-efficacy-against-omicron-israeli-study/

(2) https://brooklyn.news12.com/israel-study-4th-vaccine-shows-limited-results-with-omicron

(3) https://www.channelnewsasia.com/world/israeli-study-shows-4th-shot-covid-19-vaccine-less-effective-omicron-2441416

Forrás: egeszsegkalauz.hu