Ezeket látta már?

Friss koronavírus hírek ma

Negyedik oltás: nekik érdemes felvenni

negyedik oltás, Sinopharm, Pfizer, vakcinainfó, orvos válaszol

A negyedik oltás felvételével kapcsolatban még nincsen egységes ajánlás.

"Immunológiából tudjuk, ha újabb emlékeztetőt adunk, akkor a semlegesítő antitestek mennyisége átmenetileg megnő. De azt is láttuk, hogy a semlegesítő antitestek elég gyorsan csökkenni kezdenek" – mondta Soumya Swaminathan, a WHO egyik vezető kutatója egy, a CNBC-nek adott interjúban. Ez történt a harmadik adagok felvételét követően, és ugyanez a mechanizmus működik a negyedik adagoknál is a MedicalXpress cikke szerint, amit az Infostart szúrt ki.

Az ECDC és az EMA, az európai betegségmegelőzési központ, valamint gyógyszerengedélyezési ügynökség még április elején úgy fogalmaztak, hogy túl korainak tartják a negyedik vakcinával kapcsolatos döntést. Abban azonban egyetértettek, hogy a 80 év felettieknek érdemes felvenni. Ezzel szemben 60-80 év közöttieknél és a 60 év alattiaknál nem találtak meggyőző bizonyítékot a védelem csökkenésére.

Amióta kiderült, hogy az izraeli tanulmány szerint a negyedik adag védelmet nyújthat a koronavírus súlyos lefolyásával szemben, több ország, köztük Izrael, Dánia és Szingapúr a magas kockázatú csoportok számára elérhetővé tették a második emlékeztető oltást. Magyarországon a negyedik oltást a 18 év fölöttiek kérhetik.

Az izraeli kutatás eredményei szerint a harmadik adag mRNS-oltás maximalizálja a védettségét, ezért annak felvétele kiemelt fontosságú. Gili Regev-Yochay, a kutatás egyik vezetője ugyanakkor hozzátette, hogy fiatalok és egészségesek számára a negyedik oltás nem jár érdemi haszonnal. Azoknak, akiknél azonban magasabb az esélye a súlyosabb covidnak, érdemes felvenni a negyedik dózist.

Paul Goepfert, az Alabamai Egyetem orvosprofesszora is hasonló véleményen van. Szerinte a negyedik adag nem sokat tesz, így nem biztos abban, hogy annak felvételére kell biztatni az embereket.

Koronavírus: ezért jó, ha a negyedik oltást augusztusban vagy szeptemberben veszi fel - olvasson tovább!

"Lehetséges, hogy a magas kockázati csoportokba tartozóknak – például az időseknek – évente emlékeztető dózisra lehet szükségük" - tette hozzá Swaminathan, de azt még nem tudni, hogy egy egészséges felnőttnek minden évben fel kell-e vennie az emlékeztető oltást. Goepfert szerint az lenne a legbiztonságosabb, ha minden évben megkapnánk az emlékeztető vakcinánk, amit esetleg kombinálnánk az influenza elleni oltással.

Forrás: infostart.hu
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához