Ezeket látta már?

Nem adatja be a 2. oltást? Nem csak az igazolványa veszhet kárba!

vakcina, oltás, második dózis, covid19, koronavírus, pfizer, sinopharm, szputnyik

Egyre nő azoknak a száma, akik már megkapták a koronavírus elleni védőoltás első adagját – de mi történik, ha nem adatjuk be a másodikat?

A legújabb hírek szerint világszerte már több mint egymilliárd adag védőoltást adtak be: van, aki még csak az elsőt kapta meg, több tízmillióan azonban már a második adag vakcinát is megkapták. Ezzel egy időben ugyanakkor nőhet azoknak a száma is, akik nem adatták be a második védőoltást.

Sokan nem adatják be a 2. oltást

A legújabb amerikai adatok szerint a második oltásra jogosultak 8 százaléka nem adatta be a második vakcinát, és ez az arány valószínűleg még tovább nő. Ennek a jelenségnek a hátterében állhat az esetleges mellékhatásoktól való félelem, de az a téves elképzelés is, hogy egy vakcina éppen elég védelmet nyújt a koronavírus ellen. A szakemberek szerint nem lehet kihagyni a felsorolásból azt sem, hogy nem minden esetben áll rendelkezésre megfelelő vakcina.

Hazai adatok egyelőre nem állnak rendelkezésre arról, hányan mondtak le a második adag védőoltásról azután, hogy az elsőt megkapták, de a hírek alapján többen is úgy gondolják, megelégszenek egy adaggal a kettő helyett. Erre válaszként a kormány azt fontolgatja, hogy azon személyek védettségi igazolványát, akik csak az első adagot adatták be maguknak, és nem akarják felvenni a második dózist, érvénytelenítik az igazolásukat. De nem csak emiatt fontos, hogy beadassuk a második adagot!

Rendkívül fontos, hogy mindkét vakcinát beadassuk!

Az itthon jelenleg forgalomban lévő koronavírus vakcinák mindegyike kétadagos, vagyis ahhoz, hogy megfelelő védettség alakuljon ki a vírussal szemben, mindkét dózis beadatása szükséges. Bár létezik egyadagos vakcina, ez hazánkban nem elérhető, és a világ más országaiban is jelenleg is folynak az engedélyeztetési eljárások.

Természetesen, már az első oltás után kialakul némi védelem, hiszen a szervezet már ennek beadását követően is elkezd antitesteket termelni, azonban ez a védelem korántsem teljes. A vakcinák hatékonyságára vonatkozó kutatások is kiemelik azt, hogy a megfelelő védelemhez (mely oltóanyagonként akár 95% is lehet) mindkét oltásra szükség van.

Azt is fontos kiemelni, hogy az első adag oltás nemcsak gyengébb immunválaszt vált ki a szervezetből, de valószínűleg rövidebb ideig tartó védelmet nyújt. A szakemberek azt sem tartják kizártnak, hogy a gyengébb és rövidebb ideig tartó immunreakció miatt az érintettek a későbbiekben fogékonyabbak lesznek az új, esetenként veszélyesebb variánsokra.

Meddig várhatunk a második oltással?

Változó, hogy az első oltást követően mikorra időzítik a második adag vakcina beadását. A két oltás között a gyártói javaslatok szerint általában 3-4 hétnek kell eltelnie. Amikor valaki megkapja az első védőoltást, nagy valószínűséggel azt is tudatják vele, hogy mikor kapja meg a következőt.

Természetesen, nem kell pánikba esni, ha valaki nem pontosan 21 vagy 28 nappal később kapja meg a második adag védőoltást. A szakértők szerint az is biztonságos, ha néhány nappal korábban, sőt az is, ha akár 2-3 héttel később adják be a második adag vakcinát.

Jelenleg sajnos nem állnak rendelkezésünkre olyan információk, melyek arra vonatkoznak, mikor „túlságosan késő” beadni a második adag védőoltást, vagy hogy teljesen újra kell-e kezdeni a vakcinációt, ha túl sok idő telik el a két oltás között.

Egy nemrég publikált kutatás szerzői szerint azonban előnye is lehet annak, ha a két oltás közötti időt „kihúzzák”, vagyis a lehető legtöbbet várnak a két oltás között. Korábban már komoly vita volt a szakemberek között arról, melyik a hatékonyabb védekezési mód: ha kevesebben kapják meg az oltás mindkét dózisát, vagy minél többen az első adagot, majd később a másodikat.

Ennek oka elsősorban az elérhető vakcinák száma volt, hiszen a gyógyszergyárak kevésbé tudtak lépést tartani a kereslettel. Matematikai modellek segítségével azonban megállapították, hogy már akkor is csökken a súlyos, életveszélyes állapotba kerülő betegek vagy a kórházi ellátásra szorulók száma, ha a két védőoltás között jóval hosszabb idő telik el. A kutatás szerzői azonban hangsúlyozták, hogy a számítások során nem tudták figyelembe venni azt, hogyan hatnak a védőoltások az új, jelenleg talán még ismeretlen vírusvariánsokra.

Mikor nem kaphatunk második oltást?

Nem kaphatunk második oltást, pontosabban a védőoltás beadatásának újratervezésére van szükség akkor, ha nem áll rendelkezésünkre olyan oltóanyag, melyből az első védőoltást megkaptuk. A védőoltás két dózisát ugyanabból az oltóanyagból kell megkapnunk, az oltások nem „felcserélhetőek”.

Nagyon ritkán, de a kezelőorvos alapos mérlegelés után javasolhatja azt, hogy a második védőoltást ne adassuk be. Ennek a lehetősége csak akkor merülhet fel, ha a védőoltás után rendkívül súlyos, életveszélyes allergiás reakció lépett fel, vagy a súlyos reakció néhány órával a védőoltás beadatása után jelentkezett. Ilyen súlyos reakció azonban rendkívül ritka. A gyakoribb mellékhatások, pl. a láz, a fejfájás, a gyengeség vagy az izomfájdalmak megléte azonban még akkor sem indokolják, hogy lemondjunk a második oltásról, ha néhány napig nagyon rosszul éreztük magunkat.

Olvassa el ezt is!

Forrás: EgészségKalauz
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához