Ezeket látta már?

Friss koronavírus hírek ma

Nem kell teszt az Ukrajnából Angliába utazóknak

Ukrajna, covid, teszt, beutazás, Anglia

Az Ukrajnából Angliába utazóknak akkor sem kell indulásuk előtt koronavírustesztet végeztetniük, ha nem oltották be őket teljes körűen a kórokozó ellen, közölte a brit közlekedési minisztérium.

A tárca bejelentése szerint az azonnali hatállyal érvénybe léptetett intézkedést "a jelenlegi ukrajnai politikai helyzet" indokolja.

A teljes körűen beoltott beutazók esetében a brit kormány már hetekkel ezelőtt megszüntette a tesztelési kötelezettségeket. A teljes körű beoltottságot a jelenlegi hivatalos brit meghatározás szerint két beadott oltási adag, illetve az egykomponensű Janssen-vakcinából értelemszerűen egy beadott dózis jelenti.

A brit kormány jelenleg

oltóanyagait ismeri el. Azoknak, akik a brit kritériumok alapján nem számítanak teljes körűen beoltottnak, az indulás előtti két napban elvégzett negatív eredményű koronavírustesztről kell bemutatniuk igazolást ahhoz, hogy beutazhassanak Angliába. A brit közlekedési minisztérium pénteken késő este ismertetett intézkedése alapján azonban e szabályozás alól azonnali hatállyal mentesültek az Ukrajnából Angliába beutazók, vagyis nekik akkor sem kell az indulás előtt koronavírus-szűrésnek alávetniük magukat, ha a nagy-britanniai feltételrendszer szerint nem számítanak teljes körűen beoltottnak a koronavírus ellen.

A brit kormány ezzel az intézkedéssel tesztelési szempontból gyakorlatilag ugyanolyan beutazási feltételeket állapított meg az Ukrajnából érkezők számára, mint azoknak, akik belföldnek, valamint a brit korona függő területeinek számító térségekből utaznak Angliába. E szabályozás alapján az oltottsági státustól függetlenül tesztelési kötelezettség nélkül lehet beutazni Angliába az Egyesült Királyság másik három országából - Walesből, Skóciából és Észak-Írországból -, az Ír Köztársaságból, a Man-szigetről, Jersey, Guernsey, Szent Ilona és Ascension szigeteiről, valamint a Falkland-szigetekről. Ehhez a listához csatolta péntektől - a brit koronához semmiféle formában nem kötődő országok közül egyedülálló módon - Ukrajnát is a brit kormány.

Szlovéniába karanténkötelezettség nélkül is be lehet utazni,

miután a kormány eltörölte azt az intézkedést, mely szerint a koronavírusos fertőzöttel érintkezőknek karanténba kell vonulniuk, jelentette be Janez Poklukar szlovén egészségügyi miniszter a pénteki kormányülést követően. A tárca közleményt adott ki, amelyben azt írta: a szlovén kormány koronavírus-járvánnyal foglalkozó szakcsoportjának javaslatára a kabinet arról döntött, hogy a Covid-19 már nem minősül "karanténbetegségnek", a kontaktszemélyeknek nem kell többet elkülönítőbe vonulniuk, így nincs szükség a Szlovéniába való beutazás korlátozására sem.

Ez azt jelenti, hogy nem kell többé védettségi igazolás a határátlépéshez, és negatív koronavírusteszt sem. A rendelet azt követően lép hatályba, hogy megjelent a hivatalos közlönyben. Az összes többi, jelenleg is érvényben lévő korlátozás feloldásáról a későbbiekben határoz a kormány.

Péntekre 3771 új koronavírus-fertőzöttet regisztráltak az országban, és 22 beteg halt meg a vírus okozta Covid-19 betegség szövődményeiben. Kórházban 860-an beteget ápolnak, közülük 112-en vannak intenzív osztályon. A valamivel több mint kétmillió lakosú országban eddig 1 263 356-an kaptak védőoltást, közülük 1 217 146-an mindkét adagot felvették.

A koronavírus-járvány kitörése óta több mint egymillió ember halt meg az Egyesült Államokban

a Covid-19 betegség és a pandémia okozta kapcsolódó kríziskörülmények, mint például a késedelmes orvosi ellátás vagy az egészségügyi rendszerek túlterheltsége következtében - számolt be róla csütörtökön az amerikai sajtó.

Az amerikai járványügyi és betegségmegelőzési központ (CDC) napokban nyilvánosságra hozott adataira hivatkozva azt írják: legalább 923 000 amerikai halt meg Covid-fertőzésben, de például a szívbetegség, a magas vérnyomás és az Alzheimer-kór is hozzájárult a "többlethalálozási" számhoz. A többlethalálozást az előző évek halálozási számai alapján számítják ki, mégpedig a tényleges esetszám és a várható esetszám különbségéből. 2019-ben 2,8 millióan, 2020-ban körülbelül 3,3 millióan haltak meg az Egyesült Államokban.

"Soha nem láttunk még ilyet", mondta Robert Anderson, a CDC halálozási statisztikákat készítő részlegének vezetője, aki bejelentette, hogy a többlethalálozások száma a múlt héten átlépte az 1 milliós mérföldkövet.

A koronavírus 2020 februárjában kezdett nagymértékben elterjedni az Egyesült Államokban. A központ kimutatásai szerint 2020 márciusának utolsó hetében már jelentősen emelkedett a halálozási mutató. 2020 áprilisának második hetében pedig a halálozások száma már több mint 40 százalékkal meghaladta a normál értéket. Az adatok arra is fényt derítettek, hogy a Covid-19 halálos áldozatainak száma földrajzilag egyenetlenül oszlott el az Egyesült Államokban. Eleinte a vírus nagyrészt a nagyobb városokban szedte áldozatait, később aztán a vidéki területeken is terjedni kezdett, és "kifejtette pusztító hatását".

Az amerikai járványügyi és betegségmegelőzési központ megállapította, hogy a Covid-19-hez köthető halálozások 74 százaléka a 65 év felettiek körében következett be. Ez - mint írják - annak is köszönhető, hogy a vírus terjedése elleni óvintézkedések miatt sok idős ember elszigetelődött és valószínűleg romlott a legkiszolgáltatottabb réteg ellátásának minősége. A kutatások kimutatták, hogy a világjárvány súlyosbította a fennálló egészségügyi egyenlőtlenségeket, és sokkal magasabb halálozási arányhoz vezetett a fekete és spanyol ajkúak körében, különösen az egészségügyi válság korai szakaszában.

"A világjárvány jelentős hatást gyakorolt a társadalom minden területére", mondta a Washington Post című amerikai napilapnak Amesh Adalja, a Johns Hopkins Egészségbiztonsági Központ vezető tudósa. Felhívta a figyelmet, hogy a pandémia ideje alatt meredeken nőtt például a kábítószer-túladagolásban elhunytak száma. A CDC korábban arról számolt be, hogy 2020-ban több mint 93 000 ember halt meg kábítószer-túladagolásban az Egyesült Államokban, ami rekordot jelentő mennyiség, és messze meghaladja az emberölések vagy a közlekedési balesetek következtében elhunytak számát.

A világon 421 565 993 ember fertőződött meg eddig a koronavírus-járványban,

a halálos áldozatok száma pedig 5 873 162 volt a baltimore-i Johns Hopkins Egyetem közép-európai idő szerint szombat reggeli adatai alapján. Egy nappal korábban a világon 419 643 089 fertőzöttet tartottak nyilván, a halálos áldozatok száma 5 861 760 volt.

A fertőzés 192 országban és régióban van jelen. Szakértők szerint a diagnosztizált esetek száma nem tükrözi pontosan a valóságot, mert az egyes országokban többé-kevésbé korlátozott a tesztek száma, és a nyilvántartás kritériumai is különböznek.

Forrás: MTI