Friss koronavírus hírek ma

Nincs vakcina, nincs tenisz verseny sem - Djokovic és a többi oltatlan sportoló hátrányba kerül?

francia vakcina, sanofi, vakcina, oltás, védőoltás

Minden profi és amatőr sportolónak, aki Franciaországban bármilyen sportversenyen indulni szeretne, kötelezően be kell oltatnia magát.

A világelső teniszező, Novak Djokovic Ausztráliából való kiutasítása után egy nappal a francia kormány ezzel egyértelművé teszi, hogy az oltási kötelezettség nemcsak a Franciaországban élő amatőr és profi sportolókra, hanem a versenyekre érkező külföldiekre is vonatkozik - írja az Eurosport.

Csak oltott külföldi sportoló versenyezhet Franciaországban?

A friss álláspont tisztázza Roxana Maracineanu másfél héttel ezelőtti nyilatkozatát. A sportminiszter január 7-én azt mondta a France Info adásában, a jelenleg érvényben lévő koronavírus elleni szabályozás lehetővé tenné, hogy például a Roland Garros alatt buborékrendszer működjön, ami egyet jelentene azzal, hogy a nem beoltott külföldi sportolók, így Djokovic is indulhatna a május 22-én kezdődő és június 5-én záruló Grand Slam-tornán:

„Az a sportoló, aki nincs beoltva (...), részt vehetne például a Roland Garroson, mert a nagy sporteseményekre vonatkozó protokoll, az egészségügyi buborék erre esélyt adna."

A világelső Djokovicot, aki nem kapott Covid-19 elleni védőoltást, vasárnap, az év első Grand Slam-tornája előtt kitoloncolták Ausztráliából, miután elvesztette a vízumának visszavonására irányuló bírósági pert.

A Reuters beszámolója szerint a francia oltási igazolványtörvény értelmében a nyilvános helyekre, például éttermekbe, kávézókba, mozikba és távolsági vonatokra való belépéshez oltási igazolást kell majd felmutatni.

"A szabály egyszerű. Az oltási igazolványt a törvény kihirdetését követően azonnal bevezetik azokban a létesítményekben, amelyekben már eddig is érvényes volt az egészségügyi igazolvány" - közölte a minisztérium.

"Ami most a Roland Garros-t illeti, az májusban lesz. A helyzet változhat addig, és reméljük, hogy kedvezőbb lesz. Szóval majd meglátjuk, de egyértelműen nincs felmentés".

Kötelező oltás: a júliusi Tour de France-ra is hatással lehet

Jelenleg a Franciaországhoz való belépéshez nem kell védőoltás, viszont a nagyközönség számára nyilvános helyekre (ERP) igen. Vasárnap este egyébként a Francia Teniszszövetség (FFT) elnöke, Gilles Moretton közölte, hogy mindenben együttműködnek a hatóságokkal, akik a megfelelő időben pontosítani fogják az oltatlan külföldi sportolók fogadására vonatkozó szabályokat.

Február 15-től kinek lesz érvényes a védettségije? Fontos változásokat jelentettek be a Kormányinfón - olvasson tovább!

Minden bizonnyal a júliusi Tour de France-ra is komoly hatással lesz: a tervezetben ugyanis a buborékrendszer eltörlése mellett (noha ez még nem teljesen eldöntött) az is szerepel, hogy a legutóbbi oltástól számítva legfeljebb hat hónap telhet el – tehát azok, akik 2021 decemberében vagy azelőtt kapták meg a legutóbbi oltásukat, nem biztos, hogy részt vehetnek a Touron.

Forrás: Reuters