Ezeket látta már?

Nipah-vírus: új halálos denevérvírus terjed! Eddig jutottak a megfékezésével

Nipah-vírus denevérvírus rendkívüli intézkedéseket vezettek be

Gyümölcsevő emlősök okozták a Nipah-vírus negyedik kitörési hullámát az indiai Kerala államban.

A dél-indiai Kerala állam a közelmúltban rendkívüli intézkedéseket vezetett be egy denevérek által terjesztett fertőző légúti betegség leküzdésére - bár nem a Covid-19-ről, hanem a Nipah-vírusról van szó. Keralában 2018 óta ez volt a negyedik ilyen járvány kitörése. Ez alkalommal az állam napokon belül megfékezte a vírust, és a halálos áldozatok számát kettőre korlátozta - adta hírül a ma.hu.

A Nipah egy denevérekben tenyésző vírus, amely szerepel a WHO különös figyelmet igénylő, nagy kockázatot jelentő listáján. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) tájékoztatása szerint a Nipah egy zoonózisos vírus, amely állatokról emberre terjed. Azonban fertőzött élelmiszereken keresztül vagy közvetlenül emberek között is továbbítható.

Az Egyesült Államok Betegségellenőrzési és Megelőzési Központja (CDC) szerint a vírusfertőzés enyhe vagy súlyos betegséget okozhat. A tünetek gyakran fejfájással és álmossággal kezdődnek, s az állapot gyorsan néhány napon belül kómához vezethet.

Hogyan szabadult el a vírus

Keralában a Nipah a feltételezések szerint a denevérek által fertőzött gyümölcsök fogyasztásával terjed. A gyümölcsdenevérek a Pteropodidae családba tartoznak, és nagyrészt gyümölcsökből álló táplálékon élnek, amelyeket szaglásukkal vagy a saját hangjuk visszhangjának forrását keresve találnak meg. Egyetlen nap alatt akár 30 km-es körzetben is repülnek gyümölcsök után kutatva.

Dr. M Muraleedharan, az Indiai Orvosi Szövetség antimikrobiális rezisztencia bizottságának országos szervezője szerint a denevérek mintegy 4000 vírust hordoznak, köztük a Nipah vírust is.

"A vírus a denevérek szervezetében él tovább, míg más állatok számára halálos" - mondta. A Nipah nem minden denevérben van jelen, de a denevérek 3%-ában igen. A vírus elszaporodik ennek a 3%-nak a szervezetében, majd átterjed a többiekre.

"A vírus olyan tényezők miatt szaporodik, mint az élelmiszer- és ivóvízhiány. Az éghajlatváltozással való kapcsolat egy olyan feltételezés, amelyet még tanulmányozni kell" - tette hozzá.

A Nipah-fertőzés tünetei

  • láz
  • hidegrázás
  • izomfájdalom
  • légúti tünetek
  • hányás

Majd végül idegrendszeri gyulladásos tünetek jelentkeznek. Védőoltás vagy hatékony gyógymód egyelőre nincsen, így az esetek 70%-a halállal végződik.

Betegtapapasztalatok

Az egyik hely, amelyet a fertőzött denevérek a legutóbbi járvány kitörése során felkereshettek, az egyik áldozat tulajdonában lévő mezőgazdasági terület. Itt betegedd meg a 40 éves M Haris is. Súlyos láztól, fejfájástól és fáradtságtól szenvedve tántorgott Dr. P Jyothikumar háziorvos háza felé a keralai Kozhikode körzetben található Vadakarában szeptember 11-én. A tünetek egy magánklinikán és egy elsődleges egészségügyi központban végzett kezelés ellenére sem enyhültek, s még aznap meghalt az Aster Malabar Institute of Medical Sciences (MIMS) magánkórházban.

Egy másik beteg, a Kozhikode Kuttiadi közelében lévő Maruthonkarából származó 47 éves E Mohamedali augusztus 30-án halt meg. Az ok kezdetben tüdőgyulladás volt. Mohamedali két gyermekét, nagybátyját és egy unokatestvérét azonban szeptember 10-én lázzal, köhögéssel és légzési nehézségekkel szállították az Aster MIMS-be.

Nyomoztak a Nipah eredete után

Egy orvoscsoport felvette a kapcsolatot azzal a kórházzal, ahol Mohamedali meghalt, és kiderült, hogy ugyanabban az intézményben volt ápoló, ahová Haris is bekerült. Mindketten a Nipah-vírusban haltak meg, erősítette meg Mansukh Mandaviya uniós egészségügyi miniszter. A helyi hatóságok azt is felfedezték, hogy nagyszámú denevért észleltek Mohamedali farmján.

A Nipah-járvány a negyedik volt Keralában, és bár a vírust két halálesettel és hat fertőzöttel sikerült megfékezni, a helyi egészségügyi minisztérium kedden bejelentette, hogy Kozhikode-ban továbbra is korlátozásokat vezetnek be.

Hogyan állapították meg az orvosok, hogy Nipah volt?

Dr. Jyothikumar, a Vadakara Szövetkezeti Kórház munkatársa felidézte, hogy Haris tesztje negatív volt más vírusfertőzésekre, ami miatt felmerült a gyanú, hogy "egy szokatlan vírussal van dolga".

"A beteg tünetei az előzetes kezelés ellenére sem enyhültek" - mondta Dr. Jyothikumar. "A fehérvérsejtek és a vérlemezkék alacsonyak voltak, mint a dengue esetében, de a tesztje negatív volt dengue-ra. Leptospirosisra is gyanakodtak, de erre is negatív lett a tesztje."

Haris vérmintáját ELISA (enzimhez kötött immunszorbiens teszt) vizsgálatra küldték - ez egy olyan teszt, amely bizonyos antitesteket, antigéneket és más anyagokat mutat ki a vérben, vizeletben vagy más testnedvekben. Öt órával később újabb negatív eredmény született.

"Egy másik lehetőség a vírusos hepatitis volt, amelynek vizsgálatát maga a kórházban végezték el. Ez is negatív volt. Vírusos tüdőgyulladásra irányuló röntgenfelvételt végeztek, de nem mutatta ki a betegség jellemzőit. Ekkor egy szokatlan betegségre gyanakodtam" - tette hozzá Dr. Jyothikumar.

Azonnal felhívta Dr. Anoop Kumart, az Aster MIMS intenzív terápiás specialistáját, aki kulcsszerepet játszott a Nipah 2018-as felderítésében, csak hogy megtudja, hogy a hasonló tünetekkel rendelkező betegek tesztje negatív lett más vírusfertőzésekre. Az orvosok megkongatták a vészharangot.

Korlátozásokkal próbálják megfékezni a vírus terjedését

Pinarayi Vijayan keralai főminiszter kedden azt mondta a médiának, hogy az állam teljes egészségügyi infrastruktúrája részt vett a Nipah megfékezésében.

"Elkészült egy Nipah-akcióterv, és 19 csapattal megalakult egy központi bizottság. Egészségügyi szakértők úgy vélekedtek, hogy a második hullám esélye kicsi, bár ezt sem lehet teljesen kizárni. Az ICMR (Indiai Orvosi Kutatási Tanács) által végzett vírusszekvenálás (amely hozzájárulhat a járványok nyomon követéséhez) során hasonló dolgokat találtak (a járványról) 2018 és 2019 körül" - mondta Vijayan.

Veena George állami egészségügyi miniszter koordinálta a Nipah megfékezését, miután a kormányt szeptember 11-én értesítették a gyanús esetről.

Az uniós kormány három csapatot küldött: az egyiket a denevérmegfigyelésre, a másodikat egy mobil vizsgálati egységet, hogy elkerüljék a minták NIV Pune-ba történő késedelmes elküldését, a harmadikat pedig a járványügyi értékelésre.

Karantén zónákat hirdettek több körzetben, az Asha (akkreditált szociális egészségügyi aktivista) tagjai naponta látogatták az otthonokat, hogy megfigyeljék az embereket és adatokat gyűjtsenek. A betegek intenzív kapcsolatfelvételét az útvonaltérképek alapján végezték.

Hasonló módszereket alkalmaztak a Covid-19 kezelésében

A behatárolt zónákon belüli mozgást korlátozták, és csak vészhelyzetben engedélyezték. Csak az alapvető szükségleteket árusító üzletek nyithattak ki, míg az oktatási intézmények és a bankok zárva maradtak a korlátozások feloldásáig.

Olvasta már?

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en is!

<KÖVETKEZŐ CIKK>

Alig tűnt fel az Eris, máris itt egy újabb koronavírus variáns! Ezek a Pirola tünetei

Mi a Tünetkereső? Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!EGÉSZSÉGKALAUZ DOSSZIÉ mappa

variáns

Forrás: ma.hu