Ezeket látta már?

NNK: rekordot döntött az influenzások száma

influenza, nátha, megfázás

A múlt héten 20%-kal több beteget regisztráltak, mint az előző héten.

A jelentések alapján végzett becslés szerint az országban a 11. héten 25 ezer fő fordult influenzaszerű tünetekkel orvoshoz. A 11. héten 13 közigazgatási területen emelkedett, hatban csökkent, egyben nem változott az influenzás tünetekkel orvoshoz fordulók gyakorisága az előző héthez viszonyítva - írja az oldalán az NNK.

Influenza: ezekben a megyékben van a legtöbb fertőzött

A 100 000 lakosra jutó orvoshoz fordult betegek száma Szabolcs-Szatmár-Bereg (653), Zala (624) és Baranya (452) megyében volt a legmagasabb, Komárom-Esztergom (77) és Pest (99) megyében a legalacsonyabb. Laboratóriumi vizsgálattal igazolt, influenzavírus által okozott megbetegedéseket tizenegy területen (a fővárosban, továbbá Baranya, Bács-Kiskun, Csongrád-Csanád, Győr-Moson-Sopron, Hajdú-Bihar, Pest, Somogy, Szabolcs-Szatmár-Bereg, Tolna és Zala megyében) diagnosztizáltak.

A betegek kormegoszlásában nem történt lényeges változás az előző héthez viszonyítva. Az összes beteg 44,9%-a gyermek, 31,5%-a 15-34 éves fiatal felnőtt volt. A 35-59 évesek korcsoportjába tartozott a betegek 17,3%-a, 6,3%-uk pedig a 60 éven felüliek közül került ki.

Tömeges megbetegedések óvodákban, iskolákban

Influenzaszerű megbetegedések halmozódásáról a 11. héten négy jelentés érkezett. A megbetegedések két általános iskolában (Jász-Nagykun-Szolnok, Fejér megye) és két óvodában (Tolna megye) jelentkeztek, a vezető tünet a láz, a torokfájás, a fejfájás és a köhögés volt. A tájékoztató megírásáig az egyik óvodai járványban egy betegtől származó légúti minta influenza A(H3) vírus pozitívnak bizonyult.

Omikron vagy influenza? Kiderült, melyik a veszélyesebb - olvasson tovább!

A klinikai és a virológiai adatok értékelése alapján megállapítható, hogy országosan az influenzaszerű megbetegedések számának három hete tartó emelkedése a 11. naptári héten is folytatódott. Az egyes közigazgatási területeken a 100 000 lakosra jutó influenzaszerű tünetekkel orvoshoz forduló betegek száma 77 és 653 között változott. Az előző hetekhez hasonlóan az óvodások és az általános iskoláskorú gyermekek voltak a legérintettebbek. Ebben a szezonban a héten azonosították a legtöbb influenzavírust (110), az influenza pozitivitási arány 78,6%-nak felelt meg.

Forrás: NNK
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához