Ezeket látta már?

Ezek a nőgyógyászati fertőzések nem csak szexuális úton terjednek

nőgyógyászati fertőzések tünetei hüvelyflóra

A hüvelyi fertőzések egy része nem csupán szexuális úton terjed, hanem a hüvelyflóra kényes egyensúlyának felborulása is nagy szerepet játszik kialakulásukban.

A női nemi szervek és a környező bőr nagyon érzékeny terület és könnyen megsérülhetnek. A hüvely és a szeméremtest egészségének megőrzése érdekében két fontos egyensúlyt kell megtartani, a megfelelő pH-értéket és a hüvelyi baktériumflóra összetételét. Összegyűjtöttük a legjellemzőbb nőgyógyászati panaszokat és hogy mit lehet tenni ezek ellen.

HPV

A HPV, vagyis a humán papillómavírus nevét sokan a méhnyakrákkal hozzák összefüggésbe, és nem is alaptalanul, hiszen a súlyos probléma mögött gyakran HPV-fertőzés húzódik meg, amely kapcsolatban áll a rendellenes sejtburjánzással. Azonban fontos tudni, hogy ha valakinél elszaporodott a vírus, az még nem jelenti azt, hogy rákos sejtek is jelen vannak. Általában szexuális úton terjed a fertőzés, de más módokon is átadható, például közös borotva használatával.

A HPV-nek több típusa létezik, amelyek különböző mértékű daganatkeltő tulajdonságokkal rendelkeznek, így jóindulatú vagy rosszindulatú daganatok kialakulását okozhatják. A fertőzés megjelenése igen változatos lehet: néha teljesen tünetmentes, máskor gyulladás, folyás vagy szemölcsök formájában jelentkezik.

Ma már elérhető HPV-elleni védőoltás, amely három injekciós kezelésből áll, és több HPV-típus ellen nyújt védelmet, ezzel megelőzve számos rosszindulatú daganat kialakulását. Súlyosabb esetben, ha a citológiai vizsgálat kóros eredményt mutat vagy a méhszáj képe alapján az orvos szükségesnek tartja, a méhszáj kúp alakú kimetszése és annak szövettani vizsgálata indokolt. Magas rizikójú HPV-fertőzés esetén nagyon fontos a rendszeres nyomonkövetés.

Ezek a HPV tünetei

A HPV fertőződés felismerésének nehézsége, hogy számos esetben tünetmentesen van jelen a szervezetben, a fertőzött személy akár 1-2 évig is tünetmentes hordozó lehet. Az esetek jelentős részében a HPV fertőzés panasz nélkül lezajlik, ritkábban viszont a fertőzés hosszabb ideig fennáll, és idővel súlyos szövődményekhez vezethet.

A fertőzés egyik tünetes formája a nemiszervi (genitális) szemölcs, de egyes típusok okozhatnak szemölcsöt bármely végtagon vagy testfelületen is közönséges szemölcs formájában. A szemölcs úgynevezett kondilóma formában is megjelenhet, ami egy karfiolra emlékeztető növedék. Átlagosan 3 hónap lappangási idővel.

A tünetes fertőzés a nemi szervi régióban többfeléképpen is megjelenhet. Gyulladásos jellegtelen formában felmaródásként, hüvely fertőzöttség esetén pedig híg, enyhén gennyes folyás ürülése is jelezheti HPV fertőzés jelenlétét. Egyes esetekben a méhnyaki fertőzés okozhat közösülés utáni vérzést, fájdalmat közösülés alatt, medencetáji fájdalmat, szokatlan hüvelyi vérzést és váladékozást.

Hüvelygomba

A hüvelyi candidiasis egy igen gyakori gombás fertőzés, amely gyakran visszatérő panaszokat okoz. Jellemzője a fehér, darabos, tejszerű folyás, amelyet viszkető, égő érzés és gyulladás is kísérhet. A fertőzés kiváltó oka a lactobacillusok hiánya, ami miatt a hüvely eredetileg savas flórája lúgos irányba tolódik, így nem képes kordában tartani az amúgy is jelen lévő Candida gombát.

Számos tényező hozzájárulhat a candidiasis kialakulásához, például antibiotikumok szedése, nem megfelelő intim higiénia, hüvelyöblítés, valamint egyéb betegségek. A kezelés történhet orális szerekkel és helyileg alkalmazható készítményekkel.

A hüvelygomba fertőzés főbb tünetei

A hüvelygomba esetén általában viszketés, irritáció és bőrpír jelentkezik a hüvelyben és környékén. Emellett jellemző a sűrű, fehér vagy sárgás, krém- vagy túrószerű hüvelyváladék megjelenése. Vizeletürítéskor előfordulhat szúró, égető érzés is. A hüvelygomba miatt a szexuális együttlét kellemetlen lehet, akár a fájdalomig fokozódhat. Ritkán, de az is előfordulhat, hogy a betegség nem jár észrevehető tünetekkel.

Bakteriális hüvelyfertőzés

A leggyakoribb nőgyógyászati fertőzés a bakteriális vaginosis, amelyet a lactobacillusok hiánya következtében létrejövő pH-eltolódás okoz. Ennek hatására a hüvelyben egyébként is meglévő kóros mikroorganizmusok elszaporodnak. Kezeletlen esetben a felszálló fertőzés kismedencei gyulladást is okozhat, ezért megfelelő kezelése elengedhetetlen. A bakteriális vaginosis terápiája szájon át szedhető gyógyszerrel és hüvelykrémmel történik.

A bakteriális hüvelyfertőzés tünetei

A megbetegedések mintegy felében alig vannak tünetek, a fertőzés sok esetben akár kezelés nélkül is megszűnik.

Bakteriális hüvelyfertőzésre az alábbi tünetek fellépése esetén gyanakodhatunk:

  • rendellenes fehér vagy szürke hüvelyváladék (különösen közösülés után),
  • kellemetlen hüvelyi szag („halszag”),
  • viszketés (nem minden esetben),
  • enyhe csípő érzés vizeléskor,
  • enyhe irritáció a hüvely körül,
  • fájdalom szex közben,
  • hüvelyszárazság.

Ekkor forduljon szakorvoshoz

A tünetek megjelenésekor célszerű minél hamarabb szakemberhez fordulni. Az orvos kenetvétellel mintát vesz, és megállapítja, milyen típusú fertőzésről van szó. Ezt követően meghatározza a szükséges terápiát, majd annak végeztével ellenőrzés céljából ismét mintát vesz, hogy megállapítsa, sikeres volt-e a kezelés.

Fontos tudni, hogy a fertőzések megelőzése érdekében érdemes betartani a megfelelő intim higiéniát, a biztonságos szexuális élet szabályait, és antibiotikumos kezelés után néhány napig lactobacillust tartalmazó készítményt alkalmazni.

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en, Tiktok-on is!

<KÖVETKEZŐ CIKK>

Hüvelygyulladás, a felhőtlen nyár megkeserítője - ezek a tünetek jelezhetik

Mi a Tünetkereső? Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!EGÉSZSÉGKALAUZ DOSSZIÉ mappa

hüvely

Forrás: Nőgyógyászati Központ
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához