Ezeket látta már?

Nyakunkon a kanyaró: még több ezer ápolót kell beoltani

2018.02.22. Módosítva: 2018.02.22.
kanyaro_3

Kiderült, több ezer dolgozó nem rendelkezik megfelelő védelemmel kanyaró ellen. Lássuk, milyen intézkedéseket eszközölnek!

Mindeztaz Emberi Erőforrások Minisztériumára hivatkozva ismertette a Magyar Nemzet.

A kanyaró tünetei

A kanyaró egy igen fertőző betegség, tünetei rendkívül jellegzetesek. A fertőződést követő nagyjából 12-14 napon jelentkeznek, és először egyszerű náthára emlékeztethetnek: köhögés, orrfolyás, fejfájás és gyengeség. Emellé azonban a szem kipirosodása és könnyezése társulhat. A kanyaró igen magas, akár 40 fokos lázzal is együtt járhat, és akár egy hétig is eltarthat a lázas állapot. Emellé általános gyengeség, időnként hányás, hasmenés vagy hasfájás társulhat.

A kanyaró diagnózisát nagymértékben megkönnyíti, ha észreveszik a száj belső nyálkahártyáján az úgynevezett Koplik-foltokat. Az apró, fehér, grízre emlékeztető foltok, fekélyes kiütések általában a hátsó, alsó őrlőfogak melletti nyálkahártyán jelennek meg, és rendkívül jól jelzik a betegség előhaladását. Általában az egész testre kiterjedő kiütések megjelenése előtt 2-3 nappal alakulnak ki, de rövid időn belül fel is szívódhatnak.

Kanyaró: kit veszélyeztet leginkább? Kattintson tovább!

Védelem a kanyaró ellen

Az egészségügyi dolgozók között a vizsgálatok még ugyan nem zárultak le, de jelenleg2873 munkavállaló, tehát az összes egészségügyi dolgozó körülbelül 15 százaléka nem rendelkezik megfelelő védelemmel a kanyaró ellen. Még tavaly az egészségügyi dolgozók között kötelezővé tették az MMR, azaz a kanyaró elleni oltás épp azért, hogy minél hatékonyabban tudjanak harcolni a kanyaró ellen. Elsősorban a határmenti megyékben dolgozók között, de utána ezt kterjesztették az egész országra. Azoka munkavállalók, akiknek a kanyaró elleni védettsége alacsony szinten van, ismétlő oltást fognak kapni.

Nézze meg videónkat: így terjed a kanyaró Európában!

forrás: hvg.hu

Forrás: EgészségKalauz