Ezeket látta már?

Nyári megfázásaink bosszúsága

2010.06.21. Módosítva: 2015.11.04.

A nyári náthát nem mindig megfázás okozza! Amitől mindenki tart: orrfolyás, torokkaparás, talán még köhögés is. Ami még rosszabb, hogy odakinn meg 40 fokos hőség tombol.

A legtöbben nyári náthaként ismerik, de lehet, hogy nem is erről van szó. Az igazi náthát vírus okozza, a tünetek akár 10 napig is elhúzódhatnak, amiből általában az első két nap a leggyötrelmesebb. Ezek a kórokozók egész évben keringenek, de a hidegebb évszakokban gyakoribbak. A fák és fűfélék pollenje illetve a penész nyáron is okozhatnak náthaszerű tüneteket. Orrdugulás, szemviszketés, torokkaparás és orrfolyás a leggyakoribb kellemetlenségek. "Ha az évnek mindig ugyanazon szakaszában jelentkeznek hasonló tünetek, valószínűleg az allergia a ludas." – mondta Dr. Peter Greenspan, a bostoni MassGeneral Gyermekkórház gyermekorvosa.

A gyerekek könnyebben elkapják a náthát okozó vírusokat, mert még nem találkoztak azokkal korábban. Sokat érintkeznek a többi társukkal is, és nem biztos, hogy ugyanannyiszor mosnak kezet, mint a felnőttek, esetleg nem takarják el a szájukat tüsszentés közben. Túl fiatalok ahhoz, hogy vény nélkül kapható gyógyszereket szedjenek, de a tünetek maguktól is elmúlnak, mondta Greenspan.

A felnőttek számára az orvos javasolhatja az orrüreg sós irrigálást, szteroidos spray vagy antihisztamin használatát, mondta Dr. Alexander Chiu, a Pennsylvaniai Egyetem orvosi karának fül-orr-gégész adjunktusa. Ezek a kezelések csak a tüneteket enyhítik, gyógyulást nem eredményeznek, figyelmeztetett Greenspan. A nátha önmagától múlik el, az allergia pedig alábbhagy, ha az azt kiváltó pollen eltűnik a levegőből. Ez a tavasz különösen megkínozta az allergiásokat. A pollenszám jelenleg már csökken, a következő fő szezon pedig csak ősszel veszi kezdetét, mondta Chiu.

Vazomotoros rhinitisnek hívják az orvosok azt a náthaszerű tünetegyüttest, melyet nem vírus vagy allergia okoz, hanem valamilyen ismeretlen ok áll a hátterében. Sok ember természeténél fogva érzékeny a drámai hőmérséklet-változásra, és szipákolni kezdenek, ha a légkondicionált szobából kimennek a meleg utcára, vagy fordítva. Ez a hőmérsékleti változás azonban nem segíti elő a kórokozók terjedését, ezért felesleges a légkondicionálót okolni a meghűlésért, mely az allergiásoknak esetenként még a tünetek terén is ad enyhülést. "Néhány ember rosszabbul, mások jobban érzik magukat bizonyos környezetben. Ez nagyon egyedi vonás."

Greenspan gyermekorvosi praxisában úgy látja, hogy egy náthavírus terjeng éppen pár hete, mely köhögéssel jár. A philadelphiában rendelő Chiu azonban azt állítja, akik ebben az évszakban arcüregi gondokkal küzdenek, nem biztos, hogy megfáztak.

Forrás: Medipress