Ezeket látta már?

Olcsó gyógyszerrel a vérhas ellen?

2012.05.23. Módosítva: 2015.11.04.

Amőbás vérhas ellen is hat egy olcsó artritisz-gyógyszer. Amerikai kutatók vizsgálatai arra utalnak, hogy az artritisz kezelésére már alkalmazott egyik olcsó szer hatásos az amőbás vérhas ellen is, így sok életet menthet meg a fejlődő világban.

A Nature Medicine című szakfolyóiratban ismertetett állattesztek eredménye azt mutatja, hogy az auranofin hatóanyag tízszer hatékonyabb az amőba ellen, mint a jelenleg rendelkezésre álló legjobb gyógyszer. További humán vizsgálatokra van még szükség a szerrel, ám a kutatók nagyon ígéretesnek találják az eredményeket.

Olcsó gyógyszerrel a vérhas ellen?

Az amőbás vérhast vagy dizentériát az Entamoeba histolyca egysejtű kórokozó váltja ki, amely a bélrendszert fertőzi meg. Súlyos hasmenést, véres székletet okoz, és évente több mint 70 ezer ember halála tulajdonítható neki, főként a fejlődő országokban.

A San Franciscó-i Kaliforniai Egyetem kutatói 910 gyógyszert teszteltek tanulmányukban, azt keresve, hogy melyik lenne alkalmas az amőba elleni küzdelemre. A kipróbált szerek közül a leghatékonyabbnak az auranofin bizonyult, amelyet 1985 óta alkalmaznak a reumatoid artritisz (sokízületi gyulladás) kezelésére.

"Amikor a fejlődő világ számára keresünk új kezelési módokat, először a már engedélyezett szereket vizsgáljuk meg" - magyarázta eljárásukat a BBC hírportáljának (www.bbc.co.uk) James McKerrow, a kutatók egyike. Az emberi alkalmazásra már engedélyezett hatóanyag azonnal felhasználható lehet, így sok éves költséges fejlesztést takaríthatnak meg vele.

Forrás: MTI