Oltás után Covidos lett? Ez növeli a fertőzés esélyét!

koronavírus, covid-19, áttöréses fertőzés, vakcina, védőoltás, oltás

Mi növeli a Covid fertőzés esélyét oltás után? Válaszok a cikkben!

Ritkán, de előfordulhat, hogy valaki azután betegszik meg a SARS-CoV-2-fertőzés miatt, hogy megkapta a védőoltást. Ezek az úgynevezett áttöréses (breaktrough) fertőzések egyáltalán nem számítanak újdonságnak, és nem is azt mutatják, hogy a védőoltás nem elég hatékony. Sajnos, egyik védőoltás (akár a koronavírus, akár más fertőzés elleni) sem nyújt tökéletes, 100 százalékos védelmet, de a fertőződés esélyét és a kialakuló betegség súlyosságát azonban jelentős mértékben csökkentik.

Mit jelent az áttöréses fertőzés?

Ez a COVID-19 esetében azt jelenti, hogy az áttöréses fertőződések, illetve megbetegedések sokkal enyhébbek, és az oltottak ritkábban szorulnak kórházi kezelésre. A tünetek is különbözhetnek: az áttöréses fertőzéseknél jellemző a fejfájás, az orrfolyás, a torokfájás és a szaglás elvesztése, azonban a magas láz és a köhögés kevesebb esetben jelentkezik. Érdemes tisztában lenni azzal, hogy az áttöréses megbetegedések azoknál jelentkezhetnek, akik mindkét védőoltást megkapták! Aki a két védőoltás beadatása között fertőződött meg, azok esetében nem áttöréses megbetegedésről van szó.

Az áttöréses megbetegedések aránya 1 százalék alatti (ez azonban változhat, például attól függően, mely variánsok a dominánsak, hogyan reagálnak ezek a már forgalomban lévő védőoltásokra stb.). Néhány tényező azonban növelheti annak a rizikóját, hogy valaki a védőoltás után is megbetegedjen.

Mindegyik vakcina megfelelő a koronavírus ellen

Az első a vakcina maga. A jelenleg engedélyezett, forgalomban lévő védőoltások különböző mértékű védelmet nyújtanak, bár mindegyik csökkenti a fertőződés és megbetegedés esélyét. Az sem mindegy, hogy mikor kapta meg valaki a védőoltást.

Egyáltalán nem kizárható annak a lehetősége, hogy a koronavírus elleni vakcinák hatékonysága idővel csökken, és hosszú távon többé-kevésbé rendszeresen be kell majd adatni a védőoltást, az influenza elleni oltásokhoz hasonlóan.

Nem szabad kihagyni a felsorolásból a vírus különböző variánsait sem. A védőoltásokat még egy korábbi vírusvariáns ellen fejlesztették ki, azóta a kórokozó többször is mutálódott, és az új, gyakran fertőzőbb vagy súlyosabb tüneteket okozó variánsok kiszoríthatták a korábbi változatokat. Úgy tűnik, a védőoltások az új variánsok ellen is megfelelőek, de a hatékonyságuk némileg csökkenhet. Vagyis, ha egy újabb variánssal találkozik az oltott szervezet, valamivel nagyobb az esélye az áttöréses fertőződésnek és a megbetegedésnek.

Ismerje meg a vuhani koronavírus nyolc árnyalatát - kattintson!

Kiemelt szerepe van az egyéni jellemzőknek, az immunrendszernek, az egyes érintettek általános egészségi állapotának. Egy idősebb, legyengült immunrendszerű, több krónikus betegséggel is küzdő ember esetében sajnos mindig nagyobb a fertőződés és a megbetegedés rizikója.

Forrás:

https://theconversation.com/four-factors-that-increase-the-risk-of-vaccinated-people-getting-covid-166946

Forrás: The Conversation