Oltás után felborult a ciklusa? Mikor kell aggódni?

menstruáció, oltás, oltás mellékhatás, covid19, koronavírus oltás, női ciklus,  menzesz

Kimaradhat, késhet vagy erősebb is lehet a menstruáció - ez egy újabb Covid-19-vakcina mellékhatás. Mely vakcináknál vizsgálták az oltások hatását a női ciklusra? Szakgyógyszerészünk elmondja.

Gyűlnek a tapasztalatok a Covid-19 elleni védőoltások mellékhatásaival kapcsolatban. Úgy tűnik, hogy a vakcinák felvétele a nőknél a havi ciklusra is rányomhatja a bélyegét. Oltást követően hamarabb megjöhet a menstruáció vagy erősebb lehet a vérzés.

Oltás után felborulhat a menstruációs ciklus

A menstruációs ciklust számos tényező befolyásolja. A havi vérzésre hatással van a pszichés stressz, a fizikai megterhelés vagy az immunműködés megváltozása is. Ennek fényében nem lehet meglepő, ha a Covid-19 elleni vakcinák valóban a menstruációs ciklus időleges felborulását okozzák.

Eddig „csak” egyedi esetek alapján gyanították azt a tengerentúlon (ahol Pfizer, Moderna és Johnson & Jonhson védőoltásokat alkalmaztak), hogy a Covid-19 elleni oltások megzavarhatják a nőknél a menstruációs ciklust. Azóta sok százan számoltak/számolnak be róla Twitteren és egyéb felületeken is, hogy a koronavírus elleni oltást követően hamarabb megjön a következő vérzésük, erős vérzést tapasztalnak vagy más típusú menstruációs zavar lép fel náluk. A nők nem tudják mire vélni a tapasztaltakat és aggódnak.

Melyik vakcina, mennyire hatásos? Itt a táblázatos összehasonlítás, kattintson!

A Washington University School of Medicine és a University of Illinois szakemberei, szintén nők, saját tapasztalataikon is alapulva indítottak egy felmérést annak a kiderítésére, hogy a Covid-19 elleni vakcinák a nők hány százalékánál okozhatnak menstruációs panaszokat.

Nőkön is tesztelték a vakcinákat

A klinikai vizsgálatok résztvevői ma már nemcsak - az élettani szempontból egészséges felnőttként definiált - 70 kilogrammos férfiak. Az 1990-es évek óta a nőket is bevonják a gyógyszerek, így a vakcinák tesztelésébe is. Felmerül tehát a kérdés, hogy miért nem számoltak be korábban ezekről a lehetséges mellékhatásokról.

Tény, hogy egyelőre ez a fajta mellékhatás alig ismert, de úgy tűnik, hogy az oltást követően a havi ciklus felborulása „csak” egy hónapon át tart, vagyis egy átmeneti, múló mellékhatásról van szó.

A Sinopharm vakcinájánál említik a később megjövő vérzést

A Magyarországon alkalmazott Covid-19 elleni vakcinák alkalmazási előírásait (jelenleg 6 vakcina) áttekintve, a mellékhatások között említés sem esik a menstruációs ciklust érintő esetleges hatásokról. Egyetlen kivétel a Sinopharm vakcinája, a „kínai” vakcina, aminél a nagyon ritkán előforduló mellékhatások között a „késlekedő menstruációs vérzést” is felsorolják.

Az AstraZeneca oltás után kétszer annyi volt a bejelentés a briteknél

A British Medical Journal 2021 április 18-i számában pontosan ezt tárgyalta egy szerkesztőséghez írott levélben egy Hamid Merchant nevű úriember is. Április 5-ig az angol gyógyszerhatósághoz (MHRA) kb 958 posztvakcinációs menstruációs rendellenességről érkezett bejelentés, amelyek között az AstraZeneca után kétszer akkora volt a bejelentések száma (643), mint a Pfizer vakcinációt követően (315), ami önmagában még nem jelent semmit.

Ugyanakkor ismert az AstraZeneca vakcina ritka vérrögképződést (CVST) okozó hatása vérlemezkeszám-csökkenéssel társulva. A szokatlanul erős mentsruációs vérzést okozhatja a háttérben meghúzódó vérlemezke-rendellenesség is, és az erős vérzés nyomán kialakuló vérszegénység (anémia) tovább súlyosbíthatja a trombocitopénia következményeit. Az AstraZeneca újabb mellékhatására is fény derült, kattintson ide!

Magyarországon bárki jelentheti, ha mellékhatást tapasztal

A különféle mellékhatások szisztematikus gyűjtése és regisztrálása, köztük a menstruációs ciklust érintőké is, a Covid-19 vakcináknál különösen lényeges. A mellékhatások rengeteg embert érinthetnek, és számos esetben a mellékhatásokról szerzett ismeretanyag megnyugtatólag hathat az érintettekre. Vagyis, ha a nők tudnak róla, hogy a Covid-19 oltás felvételét követő havi ciklusukban „furcsaságokat” tapasztalhatnak, egy havi ciklus erejéig, akkor rengeteg felesleges aggodalomtól kímélhetik meg magukat.

Magyarországon mindenki hivatalosan jelentheti az OGYEI-nak, ha vakcina-mellékhatást tapasztal. Az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (gov.hu) honlapján a „Betegek/lakosság részére szóló gyógyszerbiztonsági tájékoztatók és mellékhatás-bejelentési lehetőségek” felületen megtalálható a Covid-19 vakcinákra vonatkozó mellékhatás-bejelentő lap, és egyszerűen, akár on-line is elvégezhető a mellékhatás-bejelentés.

Dr. Budai Marianna PhD., szakgyógyszerész

Forrás: today.com

Olvassa el ezt is!

Forrás: today.com