Oltás utáni megfertőződés: AstraZeneca után gyakoribb lehet, mint Pfizer és Moderna után

daganat, rák, tünet, köhögés

Az eddigi megfigyelések alapján azok, akik mRNS vakcinát kaptak, kisebb eséllyel voltak érintettek az áttöréses fertőzésben.

Dobson Szabolcs, gyógyszerengedélyeztetési szakértő írt egy holland vizsgálat alapján a vakcináció után kialakult áttöréses Covid fertőzésekről, vagyis azokról az esetekről, amikor az oltás ellenére is megbetegedtek:

"Egy hollandiai vizsgálatot közölt ma (11. 24.) erről a témáról a lektorálás előtt álló szaklapok Medrxiv portálja. A kutatók 2021. 01.-07. hónap között szabályos alapoltások után bekövetkező 378 áttöréses fertőzés esetet értékeltek (vagyis olyanokat, amikor az oltás ellenére alakult ki a fertőzés).

Az eredmények szerint áttöréses fertőzések gyakrabban fordultak elő az AstraZeneca és a Janssen vektoralapú oltás, mint a Pfizer vagy a Moderna mRNS oltás után.

A delta variáns felbukkanása gyorsan növelte az áttöréses fertőzések bekövetkeztét, ami főleg az idősebbek körében jár súlyos tünetekkel. A delta variáns nagyobb vírusterheléssel járt mind az oltottak, mind az oltatlanok esetében."

Olvasson tovább! Miért van sok kétszeresen oltott tünetes koronavírus beteg?

Hivatkozás: Jozef Dingemans, Brian M.J.W. van der Veer, Koen M.F. Gorgels et al.: Investigating SARS-CoV-2 breakthrough infections per variant and vaccine type; doi: https://doi.org/10.1101/2021.11.22.21266676

https://www.medrxiv.org/.../2021.11.22.21266676v1.full.pdf

Forrás: EgészségKalauz