Ezeket látta már?

Friss koronavírus hírek ma

Omikron: a korábbi fertőzés vagy az oltás véd jobban ellene?

köhögés

A súlyos Covid és a halálozás ellen melyik jelenti a nagyobb védelmet: az oltás vagy a korábbi fertőzés? Cikkünkből kiderül!

Dobson Szabolcs, gyógyszerengedélyeztetési szakértő írt arról, hogy az omikron variáns ellen mekkora védelmet jelent az oltás és a korábbi fertőzés:

"Dél-Afrika: az omikron fertőzés enyhébb az oltások és a korábban átvészelt fertőzések miatt, de emellett önmagában is kb. 25%-kal kisebb fenyegetettséget jelent a súlyos kimenetelt és a halálozást illetően, mint a delta variáns

Magyarországon is sok kérdés merült fel azt illetően, hogy a fertőzésen való korábbi átesést van-e értelme kizárni a védettség igazolásából és csak az oltásokat preferálni. Kétségtelen, hogy az emlékeztető oltás jelentősen képes csökkenteni az omikron hullámban is a súlyos kimenetelek kockázatát.

A dél-afrikai Fertőző Betegségek Nemzeti Intézetének munkatársai végeztek egy tanulmányt, amely 2022. 01. 12-én került fel a lektorálatlan szakcikkeket tartalmazó Medrxiv portálra. A kutatók 11.609 beteg adatait hasonlították össze az ottani első három COVID-19 hullámból 5144 betegével az omikron hullámból.

Az eredmények azt mutatják, hogy az omikron hullámban a súlyos kimenetelek ellen védelmet nyújt mind az előzetes vakcináció, mind a korábbi fertőzéseken való átesettség, de emellett az omikron vírus önmagában is kb. 25%-kal kisebb kockázatot jelent a deltához képest a kórházba kerülést és a halálozást illetően Dél Afrikában.

Az adatok szerint az omikron hullámban a résztvevők 8%-a került kórházba vagy halt meg, szemben az első hullámban megfigyelt 16,5%-kal.

Olvasson tovább! Új izraeli élő vírusos Covid-19 elleni vakcina: magyar tesztalanyokkal vizsgálják

A nem, az életkor, a tárbetegségek és a lakóhely figyelembevételével korrigált relatív halálozási kockázat az omikron alatt az első három hullámához képest csak 0,27 volt.

Ha kiszűrték a vakcináció és a korábban diagnosztizál t fertőzések hatását, akkor a kockázat relatív csökkenése kisebb, csak 0,41 volt.

Amennyiben a bizonyítatlan előzetes fertőzéseket is kiszűrték, akkor a halálozási kockázat relatív csökkenése csak 0,72 volt az első három hullámhoz képest. A korábbi vakcináció védőhatása az omikron hullám alatt is fennmaradt (korrigált relatív kockázat: 0,24)."

Hivatkozás: Mary-Ann Davies, Reshma Kassanjee, Petro Rosseau, et al.: Outcomes of laboratory-confirmed SARS-CoV-2 infection in the Omicron-driven fourth wave compared with previous waves in the Western Cape Province, South Africa. Medrxiv, 12. January, 2022. doi: https://doi.org/10.1101/2022.01.12.22269148

https://www.medrxiv.org/.../2022.01.12.22269148v1.full-text

Forrás: EgészségKalauz
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához