Ezeket látta már?

Friss koronavírus hírek ma

Omikron elleni oltás: fontos eredményt közölt a Pfizer

pfizer, omikron, oltás, vakcina

A Pfizer és Biontech új kutatási adatokat közölt arról, mennyire hatékony az omikron elleni vakcinája.

Az eredmények szerint azok az 55 év felettiek, akik az omikron BA.5 variáns ellen kifejlesztett vakcinát kapták, négyszer annyi antitestet termeltek, mint akiket a régebbi emlékeztető vakcinával oltottak - írja a Portfólió.

A fiatalabb, 18 és 55 év közötti korosztályra ilyen összehasonlító kutatást nem végeztek, azonban az omikron elleni emlékeztető beadása után 9 és félszer annyi antitestet mutattak ki náluk, mint az oltás előtt. Ezen kívül jelentősen nőtt azoknál is az antitestek száma, akik korábban még nem kapták el a koronavíruson, és azoknál is akik már átestek a fertőzésen. volt az antitestek számában azoknál is, akik korábban nem voltak fertőzöttek.

Omikron elleni emlékeztető oltás mellékhatásai

Az új, emlékeztető vakcina tünetei nem különböznek a korábbi Covid-19 vakcinákétól - mondta Dr. Kelen Gabor, a John Hopkins Egyetem sürgősségi orvostudományi tanszékének igazgatója. A legtöbben 6-12 órával az oltás után kezdik rosszul érezni magukat, és a tünetek általában 24-36 órán át tartanak.

Az alábbiak az omikron elleni emlékeztető leggyakoribb mellékhatásai:

1. Fájdalom az oltás helyén

Dr. Waleed Javaid, a Mount Sinai Downtown kórház epidemiológusa szerint az omikron emlékeztetőnek az egyik leggyakoribb mellékhatása a fájdalom vagy érzékenység azon a területen, ahol az injekciót beadták.

2. Láz és hidegrázás

Ahogy az immunrendszer reagál a vakcinára, láz vagy hidegrázás jelentkezhet. Az amerikai betegségellenőrzési és megelőzési központ (CDC) kutatásai szerint nem ritka, hogy az omikron emlékeztető oltás beadása után 40 Celsius-fokos láz lép fel.

3. Izomfájdalmak

Ahogyan bármely vírusos megbetegedés okozhat fájdalmat az egész testben, Kelen szerint az omikron emlékeztető után is fájhatnak az izmok és az ízületek.

4. Fáradtság

Sokan panaszkodnak arra, hogy fáradtnak érzik magukat az omikron booster után. Egyeseknél pedig mentális köd is felléphet.

Mire számíthat az omikron elleni emlékeztető beadása után?

"Ha már megkapta az eredeti koronavírus elleni oltásokat, akkor ne számítson semmi másra ennél az emlékeztető oltásnál" - mondta Dr. Kelen, majd hozzátette, hogy a legyengült immunrendszerű embereknél, például az időseknél, a szteroidokat szedőknél vagy kemoterápiás kezelés alatt állóknál kevesebb mellékhatás jelentkezhet, mivel az immunrendszerük gyengébb.

Olvasta már?

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en is!

Forrás: Portfólió