Ezeket látta már?

Koronavírus - itt a legújabb tünetlista, ezekkel számolhat, ha megfertőződik

torokfájás

A kutatásban négymillió ember adatai alapján elemezték azt, hogy van-e eltérés a különböző számú oltással immunizáltak által tapasztalt tünetek terén.

A ZOE Health Study frissen nyilvánosságra hozott adatai azt sugallják, hogy az oltatlanok, az egy adag vakcinával, illetve a két oltással immunizáltak tünetei eltérők lehetnek megfertőződés esetén.

A Covid-fertőzések több tucat különböző lehetséges tünettel járnak, az enyhe fáradtságtól az olyan furcsa tünetekig, mint a „ Covid nyelv ”.

Melyeket fog személyesen megtapasztalni, ha hamarosan megfertőződik?

Ez a beoltottsági állapotától függ, sugallja a ZOE Health Study. A King's College London, a Massachusetts General Hospital, a Harvard és a Stanford szakemberei a 2020 óta használt ZEO Covid Study alkalmazásban jelentett tüneteket vették alapul megállapításaikhoz a CNBC cikke szerint.

Így alakulnak a betegség tünetei

Az öt legjellemzőbb tünet ugyan majdnem teljesen megegyezik a három, oltásmennyiség szempontjából meghatározott csoportban, viszont a gyakoriság eltéréseket mutat. A kutatók a következő tüneteket azonosították:

Teljes oltási sort kapottak:

 1. torokfájás
 2. orrfolyás
 3. orrdugulás
 4. köhögés
 5. fejfájás.

Egy covid vakcinával oltottak:

 1. fejfájás
 2. orrfolyás
 3. torokfájás
 4. tüsszögés
 5. köhögés.

Oltatlanok:

 1. fejfájás
 2. torokfájás
 3. orrfolyás
 4. láz
 5. köhögés.

A láz oltatlanoknál jellemző, az ízérzékelés elvesztése nem domináns

Az öt leggyakrabban jelentett tünet közül négy, köztük a torokfájás, az orrfolyás, a tartós köhögés és a fejfájás, mindhárom csoportban megjelent – ​​de előfordulásuk eltérő volt. A be nem oltottak gyakrabban tapasztaltak lázat, ami a többi csoport öt legfontosabb tünetében nem jelent meg.

Az oltottsági státusz arra is hatást gyakorol, hogy egyszerre hány tünetet tapasztal valaki a fentiek közül.

Az oltottak rövidebb ideig voltak betegek és kevesebb tünetről is számoltak be

A CDC egy tavalyi kutatása szerint azoknak, akik már legalább egy adag oltást felvettek, 60 százalékkal kisebb esélye volt olyan szisztémás tünetekre, mint a láz. Az oltottak rövidebb ideig is nyomják az ágyat, mint az oltatlanok.

A friss kutatás rámutat arra is, hogy az olyan, korábban markáns tünetek, mint a légszomj vagy a szag- és ízérzékelés elvesztése, már nem jellemzőek annyira. Ennek az omikron lehet az oka: ez a variáns általában nem jár ízlelés- vagy szaglásvesztéssel.

A kutatás nem vette figyelembe, hogy hanyadik Covid-fertőzésről van szó, melyik variáns okozta azt, kaptak-e emlékeztető oltást a bevontak, illetve demográfiai szempontból sem elemezte a mintát. A tünetek jellegét és a fertőzés lefolyásának hosszát az emlékeztető oltások potenciálisan befolyásolhatják. Ezek hatása ugyanakkor idővel gyengül, a legjobb védelmet egy omikron-specifikus emlékeztető adja.

Olvasta már?

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en is!

Forrás: cnbc
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához