Ezeket látta már?

Omikron: ezt tudnia kell, mielőtt pánikba esne az új variánsról

köhögés, köhögés csillapító, antihisztamin,

A megbetegítő-képesség nem egységes fogalom - hívta fel a figyelmet a szakember.

Dobson Szabolcs, gyógyszerengedélyeztetési szakértő írt a koronavírus variánsairól, pontosabban a differenciált fertőzőképesség és a megbetegítő képesség fontosságáról Az biztos, hogy egyelőre, nincs elég tapasztalat az omikron kapcsán, de sem túl könnyelműen nem szabad kezelnünk, de pánikba sem kell esnünk a koronavírus új variánsa miatt.

"1. fertőzőképesség (transzmisszibilitás), azaz, hogy milyen könnyen képes a vírus terjedni;

2. Megbetegítő-képesség (virulencia), azaz, hogy mennyire képes tünetes és ezen belül súlyos tünetes betegséget kiváltani

Önmagában a fertőzőképesség nem lenne gond (lásd nátha, rinovírusok), amennyiben a megbetegítő-képesség gyenge. A kérdés az, hogy a fertőzőképesség és a megbetegítő-képesség között milyen kapcsolat van. Jelenleg az omikron esetében nem ismerjük, hogy az alábbiak közül melyik verzió áll fenn (voltaképpen az a és b verzió között):

a) jelentősebb fertőzőképesség+jelentősebb megbetegítő-képesség

b) jelentősebb fertőzőképesség+gyengébb megbetegítő-képesség

c) gyengébb fertőzőképesség+jelentősebb megbetegítő-képesség

d) gyengébb fertőzőképesség+gyengébb megbetegítő képesség

Még nem tudjuk, hogy a SARS-CoV2 vírus uralkodóvá váló variánsai esetében milyen kapcsolat áll fenn a fertőzőképesség és a megbetegítő-képesség között.

Olvasson tovább! Most jelentették be: a Pfizer vakcinája az omikron szupermutáns ellen is védhet

Végül, a megbetegítő-képesség nem egységes fogalom, hanem kor-, állapot- és betegség-csoportonként is változik. Az omikronnal eddig leginkább fiatalemberek esetében van némi tapasztalat, de nyitott kérdés az idős, polimorbid emberekre gyakorolt hatása."

Forrás: Egészségpalace.hu
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához