Ezeket látta már?

Friss koronavírus hírek ma

Omikron: fertőz, de Európában egyre több ország enyhít az eddigi szabályozásokon

vakcina, oltás, 16-18, védőoltás, party, étterem

Hiába fertőz szélsebesen az omikron, Európa több országában is jelentősen enyhítenek a szigorú szabályokon.

Dobson Szabolcs, gyógyszerengedélyeztetési szakértő írt a the Guardian cikke alapján az európai covid körképről. Sok országban lazítanak.

"Az omikron által okozott napi új fertőzések száma gyakorlatilag mindenhol csúcsokat dönt, de a súlyos esetek és a halálozások száma jelentősen elmarad a korábbi hullámhoz képest. Ezért több ország kormánya a korlátozások lazítására, vagy a további szigorítások elkerülésére határozta el magát.

Hollandia: kinyithatnak a bárok, éttermek, mozik, színházak és múzeumok este 10-ig több, mint egy hónap után COVID igazolvánnyal rendelkező vendégek számára. Sporteseményeket is lehet látogatni.

Dánia: már két hete nyitva lehetnek a mozik és a zenés helyek és február 1-től a maradék korlátozásokat is eltörlik, ha jóváhagyja a parlament. Ez esetben az éjszakai klubok is kinyithatnak, az éttermek felszolgálhatnak alkoholos italokat este 10 után is és a boltokban megszűnik a vásárlószám korlátozása.

Belgium: péntektől újra nyitva lehetnek a bárok és az éttermek éjfélig, és a beltéri egyéb szórakoztatólétesítmények (pl. bowling klubok) is újranyithatnak.

Franciaország: február 2-tól fokozatosan csökkentik a COVID-19 korlátozásokat. Most hétfőtől kötelető az oltási igazolvány az éttermekben, a mozikban és más közösségi területeken, valamint a távolsági közlekedésben. Az oltási igazolvány lehetővé teszi a koncerttermek, sportcsarnokok látogatói korlátozásának megszüntetését. A távmunka-kötelezettség is sok dolgozó számára megszűnik, továbbá nyílt tereken a maszk sem lesz kötelező.

Olvasson tovább! Elkapta az omikront, pedig nem rég volt covidos? Ezért betegszünk meg újra

Svédország: egyelőre még két újabb hétig érvényben maradnak a korlátozások, benne az éttermek és bárok este 11 órai zárásával.

Németország: jelenleg zajlik a kötelező oltásokkal kapcsolatos vita, egyelőre még a kormánykoalícióban sincs teljes egyetértés. Egyelőre maradnak az eddigi korlátozások. Más európai országokhoz képest itt relatíve több az oltatlan idősebb ember, ami félelmeket vált ki.

Anglia: február 11-től a teljes oltási sorban részesült utazóknak nem kell COVID-tesztet csináltatniuk. A nem teljesen oltottaknak még kötelező indulás előtt, majd érkezés után egy PCR teszt. A múlt héten a korlátozásokat már megszüntették és tervet dolgoznak ki arra, hogy hamarosan a pozitív esetek izolációja se legyen kötelező.

Olaszország: túl vannak az omikron hullám csúcsán, kevesebb ember kerül kórházba, mint amennyi elhagyja a kórházat."

Hivatkozások

https://www.theguardian.com/.../as-omicron-fears-subside...

https://www.euronews.com/.../covid-19-in-europe-germany...

Forrás: EgészségKalauz
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához