Ezeket látta már?

Friss koronavírus hírek ma

Omikron: hivatalos, Magyarországon is megjelent a koronavírus variáns

koronavírus, covid-19, tünetei, fertőző, agresszív, lappangóbb

Immáron bizonyítottan jelen van Magyarországon is a legújabb, omikronnak elnevezett, Dél-Afrikából származó koronavírus-mutáció, amit egészségügyi szakmai szervezetek az „aggodalomra okot adó” kategóriába soroltak.

Az első hazai omikron-fertőzötteket a Neumann Labs PCR vizsgálata mutattak. Az eddigi két igazolt omikron-variáns által okozott fertőzést a Neumann Labs-ben azonosították, további gyanús eseteket pedig még vizsgálnak.

Magyarországon is kimutatták az Omikron variánst

A magyar laboratórium nemrég bevezetett új PCR vizsgálata képes kimutatni minden új koronavírus-fertőzést, és külön kimutatja, hogy a legújabb, omikron-mutáció okozta-e azt. A vizsgálat eredményeit a Nemzeti Népegészségügyi Központ szakemberei is megerősítették.

Idén novemberben a tudósok egy sokszorosan mutálódott koronavírus „szupervariánst” találtak Dél-Afrikában. Az új SARS-CoV-2 vírus omikronnak elnevezett legújabb mutációja, amit a WHO, az Egészségügyi Világszervezet aggasztónak ítélt, azonosítása óta Európa számos országában jelen van már. A variánst pedig immáron Magyarországon is azonosították.

A Neumann Labs diagnosztikai laboratórium idén bevezetett új PCR-tesztje a napokban bizonyítottan kimutatta az omikron koronavírus-variáns jelenlétét. A mutáció egy házaspárt fertőzött meg, melynek tagjai nem tettek külföldi látogatást, így bizonyosan itthon kapták el a betegséget. A házaspár igazolt omikron-fertőzése mellett a magyar labor további gyanús eseteket is vizsgál.

Noha az omikron-variáns kapcsán felröppent a hír, hogy kialakult egy olyan változata, amelyet a PCR-tesztek nem mutatnak ki, ez nem igaz. A PCR-tesztek bizonyosan képesek megbízhatóan azonosítani a koronavírus omikron-variánsát is.

Csak idő kérdése volt, hogy a Dél-Afrikából származó legújabb koronavírus-változat, az omikron hazánkat is elérje. Laboratóriumunk ez idáig két vizsgált személy esetében mutatta ki bizonyítottan az omikron-variáns jelenlétét, amit a Nemzeti Népegészségügyi Központ szakemberei is megerősítettek. Mindez feltehetőleg azt is jelenti, hogy ez a variáns több embert megfertőzhetett már hazánkban.

– hívta fel a figyelmet Nyíri Miklós, a Neumann Labs ügyvezetője.

Minden koronavírus variánst kimutatni képes PCR-tesztek

A Neumann Labs magyar tulajdonú diagnosztikai laboratórium Magyarországon elsőként vezette be az influenza és a COVID-19 egyidejű PCR tesztelését, valamint az önmintavételes, otthoni használatra kifejlesztett PCR-tesztet is. Hazánkban a laboratórium kutatásai tették lehetővé elsőként a dél-afrikai koronavírus-variáns (501Y.V2 vírusváltozat) azonosítását, továbbá a brit variánshoz köthető drasztikusan magas vírusszám kimutatását a fertőzöttekből, és így a variáns gyorsabb terjedésének megértését.

A diagnosztikai labor a náluk vizsgált pozitív teszteken a teszt árának keretében december eleje óta azt is kimutatja ingyenesen, hogy az adott illetőt a korábban mindent letaroló delta fertőzte-e meg, vagy már az új, omikron vírusvariáns.

Olvasson tovább! Gyerekek is kerülnek lélegeztetőgépre koronavírus miatt

A Neumann eddigi szakmailag legjelentősebb fejlesztése egy méhnyakrák szűrési teszt megoldás (Humán papillomavírus teszt és biomarker teszt kombináció), amely egy több mint 6000 magyar nőt bevonó klinikai vizsgálat során bizonyította, hogy a jelenleg alkalmazott kenetvizsgálatnál sokkal hatékonyabban azonosítja a méhnyakrákot megelőző műtétre szoruló nőket.

Forrás: EgészségKalauz
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához