Ezeket látta már?

Omikron: itt az ideje a 4. oltásnak? Virológus válaszol

kötelező oltás, németország, védőoltás, vakcina, koronavírus

Az ECDC és az EMA a friss ajánlása szerint egy korcsoportnak mindenképpen ajánlott a 4. oltás.

Kemenesi Gábor, virológus írt arról, hogy kinek és hány oltás lenne ideális a jelenlegi tudás szerint:

"Az omikron megérkezése óta tengernyi tudományos adat áll rendelkezésre amely a harmadik oltás felvételének kritikus fontosságát mutatja. Tehát a 3 adagra vonatkozó kérdés egyszerűen megválaszolható: mindenki aki még nem tette, mihamarabb vegye fel a harmadikat, ez számít ugyanis alap immunizációnak. Egy friss tanulmány is alátámasztja, hogy függetlenül az átfertőződéstől, az omikron ellen a három vakcinadózis minden kombinációban a legjobb védelmi szintet jelentette:

https://www.nejm.org/doi/10.1056/NEJMoa2203965

Mi a helyzet a negyedikkel?

Nemrég kiadta az ECDC és az EMA a friss ajánlást a második ismétlő oltás (tehát negyedik dózis) beadására vonatkozóan. A jelenleg felfutóban lévő omicron BA.5 hullám, illetve a kórházi és intenzív ellátást igénylő betegek számának növekedése miatt minden 60 év feletti számára és korhatár nélkül minden, kockázati csoportba tartozó embernek (pl: elhízás, cukorbetegség, szív- és érrendszeri betegségekkel élők, stb) javasolják. A negyedik adag a harmadik oltás után 4 hónappal már beadható, de elsősorban azokat javasolt oltani, akik 6 hónapnál régebben kapták az emlékeztető oltásukat.

https://www.ema.europa.eu/.../ecdc-ema-update...

És mi a helyzet a fiatalabbakkal?

Jelen pillanatban nincs tudományos bizonyíték arra vonatkozóan, hogy az előző kategórián kívüli, emberek számára szükséges lenne a negyedik dózis. A három dózis jól fenntartja a sejtes immunitást és ezáltal a megbetegedés súlyos formái elleni védelmet.

Fontos megjegyzés:

Magyarországon továbbra is az NNK ajánlása van érvényben, ami szerint bárki kérheti a negyedik oltást, akinek eltelt 4 hónap a 3. adag beadása óta és az oltóorvos/kezelőorvos is indokoltnak látja.

Megvárjam a frissített vakcinát?

Röviden: ne!

A súlyos állapot ellen így is kiválóan teljesítenek az első generációs COVID-19 vakcinák, ebből vegyük fel a tudományosan és szakmailag előírt dózisokat. Fejlesztésük leginkább a neutralizáló antitestek hatékonyságát hivatott növelni az újabb variánsok ellen, azaz a fertőzés és a fertőzés továbbadásának megjelenését csökkenteni.

Olvasson tovább! Az 50 év felettieket féltik az omikron szubvariánstól Amerikában

Az ECDC/EMA elmondták, hogy jelenleg értékelik a két adaptált vakcina adatait és azon dolgoznak, hogy szeptemberre lehetőség nyíljon azok jóváhagyására. Az ECDC/EMA közös ajánlásában hangsúlyozták, hogy amennyiben az új vakcinák neutralizálóképessége az omicron variánsok ellen valóban jobbnak bizonyul, és ez jobb védettséget nyújthat a fertőzés és a fertőzés továbbadása ellen, az egészségügyi dolgozókat és a szociális intézményekben dolgozó embereket az őszi/téli szezonban már ezzel javasolják oltani.

Egy két napja megjelent tanulmány is a negyedik dózis megfelelő alkalmazásának fontosságát, a halálozás további csökkenésére gyakorolt hatását támasztja alá."

Forrás: EgészségKalauz
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához