Friss koronavírus hírek ma

Omikron: meddig marad meg a bőrön, műanyagon? Itt a válasz!

takarítás fertőtlenítés

Az omikron a koronavírus korábbi variánsaihoz képest sokkal tovább megőrzi a fertőzőképességét.

Az omikron környezeti stabilitása - azaz az a képessége, hogy fertőzőképes marad - segíthetett abban, hogy felváltotta a deltát, és gyorsabban terjedt. A műanyag felületeken az eredeti törzs, valamint az alfa, béta, gamma és delta variánsok átlagos túlélési ideje 56 óra, 191,3 óra, 156,6 óra, 59,3 óra és 114 óra volt. Ez az omikron esetében 193,5 óra- jelentették a kutatók a bioRxiv oldalon a szakértői véleményezés előtt, amelyről a Reuters is beszámolt.

Az omikron meddig fertőz bőrön?

A holttestekből vett bőrmintákon a vírus átlagos túlélési ideje 8,6 óra volt az eredeti változatnál, míg 19,6 óra az alfa, 19,1 óra a béta, 11,0 óra a gamma, 16,8 óra a delta és 21,1 óra az omikron esetében.

Bőrön az összes változat teljesen inaktiválódott 15 másodperces alkoholalapú kézfertőtlenítővel való érintkezés hatására. A kutatók szerint ezért most erősen ajánlott kéztisztításhoz a fertőtlenítőszerek használata a WHO által javasoltak szerint.

Acetilcisztein: ezt a gyógyszert szedje be, ha gyorsabban meg akar gyógyulni a koronavírusból - olvasson tovább!

Így fertőtlenítsen - alkohol, hipó, hidrogén-peroxid

A különböző élettelen felületek 70 %-os alkohollal vagy 50-szeresre hígított háztartási hipóval való tisztítása pár percen belül elpusztítja a koronavírust. A 60-70 %-os alkohol (etanol), csakúgy, mint a 0,05-0,1 %-os nátrium-hipoklorit (NaClO, hypo) oldat 1-5 percen belül elpusztítja a különböző felületeken magtapadt koronavírusokat. Ha a koronavírusok elöléséről van szó, akkor az alkoholnál sokkal olcsóbb, könnyebben hozzáférhető, ugyanakkor hatásos a 0,1 %-os hipó oldat.

A 0,1 %-os töménység a kereskedelemben szabadon kapható háztartási hipó (általában 5 %-os nátrium-hipoklorit oldat) 50-szeres hígításának felel meg. Ha otthon készítenénk lemosáshoz vagy felmosáshoz hipós vizet, akkor nagyjából 10 liter vízhez kellene hozzáadni 2 deciliter háztartási hipót. Az előbbieken kívül a 0,5 %-os hidrogén-peroxid oldat is hatásos, hiszen már 1 perc alatt jelentősen csökkenti a fertőzött felületeken a koronavírusok számát.

Az Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ (ECDC) korábbi tájékoztatásából kiderül, a hagyományos takarító- és tisztítószerekkel végzett takarítást követően 0,1 %-os hipós oldattal való felmosás, áttörlés, bedörzsölés javasolt, ha a koronavírusok eltüntetése a cél. Amennyiben hipóra érzékeny felületekről van szó, akkor alkoholos oldatok használandók.

Forrás: Reuters