Friss koronavírus hírek ma

Omikronnal is lehet kórházba kerülni? 3 fontos kérdés és válasz

omikron, szupervariáns, koronavírus, mutáns, fertőzés, haláleset

Az omikronnal kapcsolatban több kérdés is felmerülhet bennünk. Orvosok, járványügyi szakértők válaszolnak a legfontosabb kérdésekre.

A COVID-19 járvány, ötödik hulláma Magyarországot is elérte, amit a novemberben Dél-Afrikában felfedezett variáns, az omikron okoz.

A kétszer oltottak kórházba kerülhetnek-e, ha elkapják az omikront?

A válasz igen, de ez nem jelenti azt, hogy a koronavírus elleni oltások nem nyújtanak védelmet a súlyos szövődményekkel szemben. Dr. Isaac Bogoch, a Torontói Általános Kórház fertőző betegségekkel foglalkozó szakembere ezt a CBC News Networknek adott interjújában magyarázta el még december végén.

Bár az omikron csökkenti a vakcinák által nyújtott immunitás egy részét, az esetek többségében két oltás elegendő, hogy az emberek ne kerüljenek kórházba és intenzívre.

Mennyire védenek az emlékeztető oltások az omikronnal szemben?

További kutatásokra van szükség ahhoz, hogy pontosan tudjuk, hogy az emlékeztető oltások beadása mennyivel csökkenti az omikron súlyosabb kimeneteleit. Dr. Gigi Gronvall, a Johns Hopkins Egyetem immunológusa úgy fogalmazott, nem hiszi, hogy az emlékeztető oltások önmagukban véget vetnek a járványnak, de csökkentik a lehetséges következményeket.

A kanadai adatok azt mutatják, hogy 2020. december 14. és 2021. december 18. között a COVID-19 miatt kórházba került emberek mintegy 80 százaléka és a COVID-19 miatt meghalt emberek 76 százaléka nem volt beoltva. Fontos megjegyezni, hogy Kanadában a beoltottak száma sokszorosa az oltatlanokénak.

Van-e értelme a vakcinaútlevélnek, ha az omikront az oltottak is elkaphatják?

"Attól függ, hogy az adott ország mit ért vakcinaútlevél alatt" - mondta Dr. Anthony Fong, a Brit Kolumbiai Egyetem sürgősségi orvoslással foglalkozó adjunktusa. Ha azt, hogy megakadályozza a fertőzés átadását, akkor igen.

Olvasson tovább! Ennyi ideig lehet védett, ha más variáns miatt már volt Covidos

Viszont a teljesen beoltott definícióját újra kell gondolni most, hogy itt van az omikron, és fontos lenne egy harmadik adagot is megkövetelni az oltási útlevélhez. Az adjunktus hozzátette, hogy az oltatlanok még mindig a legsúlyosabb fertőzések legnagyobb kockázatának vannak kitéve

Forrás: cbc.ca

Forrás: cbc.ca