Orbán: nem úszhatják meg nyájimmunitással a fertőzést azok, akik nem oltatnak

#Orbán Viktor #nyájimmunitás #koronavírus #covid
2021.04.16.

Ezt ma reggeli rádióinterjújában nyilatkozta a miniszterelnök.

A kormányfő ma reggel nagyon határozottan arra figyelmeztette az oltást elutasítókat, hogy tévednek, ha abban bíznak, hogy a többi ember 60-70%-ának beoltása mellett ők a nyájimmunitás elmélete alapján megúszhatják megfertőződés nélkül a dolgot.

Leszögezte, hogy vagy beoltatja magát az ember, vagy előbb-utóbb biztosan megfertőződik, így tartósan senki sem tudja megúszni fertőzés nélkül és akkor a saját egészségi állapota dönti majd el, hogy hogyan vészeli át a betegséget. Éppen ezért kiemelte, hogy csak egyéni felelősség van, nincs olyan, hogy közösségi felelősség és újra arra kért mindenkit, hogy regisztráljon az oltásra, mert május végéig lesz elegendő vakcina és minden felnőttet be lehetne oltani, ha jelentkezne.

Mit kell tudni az oltásról? Hol és hogyan lehet regisztrálni? Hogy zajlik az oltás? - itt minden választ megtalál

Ugyanezt fejtegette ma Müller Cecília, országos tisztifőorvos is az operatív törzs sajtótájékoztatóján.

Müller Cecília arról beszélt, hogy ennél a betegségnél - különösen a fertőzést okozó vírus brit variánsánál - nagyon fontos az egyéni védelem.

Ne reménykedjen senki abban, hogy azok, akiket már beoltottak, megvédik majd a még be nem oltottakat! - hangsúlyozta a tisztifőorvos. Hozzátette, a vírus mutánsai nagyon ragályossá tették a betegséget, és az elkerüléséhez mindenképpen szükség van az oltásra.

Nő az oltakozási kedv

Minden eddiginél magasabbra, 59,1%-ra emelkedett azon felnőtt magyarok aránya, akik be akarják magukat oltatni a koronavírus elleni vakcinák valamelyikével, vagy már meg is tették ezt és az oltásra talán hajlandók tábora is újra nőtt 17,6%-ra – derül ki a KSH legfrissebb, április 5-12. közötti időszakot felölelő felméréséből.

A kormányzati oldal mai adatai szerint a magyar lakosság 32%-a már kapott oltást. A regisztrált 65 év felettiek 90 százalékát, a regisztrált 18 és 59 év közöttiek felét már beoltották. Eddig 4 millió 219 ezer fő regisztrált az oltásra, kétharmaduk (66%) már meg is kapta az oltást.

Olvasson tovább!

Forrás: egeszsegkalauz.hu