Ezeket látta már?

Pfizer-BioNTech oltás: ezek az első dózis utáni mellékhatások

pfizer vakcina mellékhatások

Mit kell tudni a Pfizer vakcina okozta mellékhatásokról kinek, mikor nem ajánlott beadatni ezt az oltást? Szakgyógyszerészünk összeszedte a lényeget.

A Pfizer vakcinája többszörösen is történelmet írt. Ez volt az első Covid-19 elleni vakcina, ami az USA-ban és az EU-ban is hivatalos hatósági engedélyt, így zöld utat kapott a használathoz. Továbbá, ez az oltóanyag az első képviselője az ún. mRNS-t (hírvivő vagy angolul messenger ribonukleinsavat) tartalmazó, innovatív technológiájú, génbázisú oltóanyagoknak.

Vakcina„pure” kivitelben: nincs benne vírus

A Pfizer/BioNTech vakcina sem élő, sem elölt formában nem tartalmaz koronavírust, sőt vírusfehérjék sincsenek benne, mindössze 30 mikrogrammnyi, tüskefehérjét kódoló mRNS található meg benne lipidburokba csomagolva. Azt is mondhatjuk tehát, hogy ez az mRNS-alapú formuláció – jó értelemben - a lehető leginkább „minimálverziós” védőoltási technológia.

Az új típusú koronavírus ellen fejlesztett Comirnaty oltóanyagban lévő mRNS az új típusú koronavírus, a SARS-CoV-2 egyik tipikus fehérjéjének, az úgynevezett tüskefehérjének a genetikai információját kódolja. Mindez azt jelenti, hogy a vakcina csupán a fehérje előállításának a „tervrajzát” juttatja a szervezetbe. Ez azonban elegendő ahhoz, hogy a „tervrajz” alapján az emberi szervezetben keletkezett tüskefehérjék immunrendszeri aktiválódást idézzenek elő, és kialakuljon a SARS-CoV-2-vel szembeni védelem.

Pfizer vakcina: mit jelent a 95%-os hatékonyság?

2020 óta ismert, hogy a Pfizer/BioNTech vakcina 95%-os hatékonyságú védelmet nyújt a Covid-19-cel szemben. Ez azt jelenti, hogy ha egy oltott személy kapcsolatba kerül a SARS-CoV-2-vel, akkor nagy eséllyel nem fog megbetegedni. Szemléletesen: míg például 100 oltatlan személy közül 20 fog Covid-19-ben megbetegedni, addig 100, a Pfizer/BioNTech vakcinával oltott személy közül csak 1 fő.

Hatásos-e a Pfizer/BioNTech vakcina a mutációk ellen?

A brit variáns (hivatalos nevén B.1.1.7) Nagy-Britanniában jelent meg 2020. decemberében, és az eddigi tapasztalatok alapján kb. 30-50%-kal fertőzőbb a többi variánsnál, illetve kb. 35%-kal nagyobb eséllyel okoz elhalálozást. Ennek a fokozott fertőzőképességnek az oka, hogy a vírus tüskefehérjéjében több mutáció is található. Jelenleg több, mint 80 országban van jelen, köztük hazánkban is. Eddigi tapasztalatok alapján a Pfizer/BioNTech vakcinája védelmet nyújthat a variánssal szemben, habár a hatásossága valamivel gyengébb lehet,

A maximális védettség eléréséhez minden esetben 2 oltás szükséges, melyek beadása között eltelt idő vakcinától függően 3 és 12 hét között változik. Magyarországon februárban a Pfizer vakcina esetében 35 napra nyújtottéják ki a két dózis beadása közti időtartamot.

Hogy meddig tart a védettség, arról egyelőre nem tudunk biztosat, annyit viszont meg tudtak állapítani a klinikai vizsgálatok során, hogy ha valaki az oltás beadása ellenére is elkapta a koronavírus-fertőzést, az sokkal enyhébb tünetekkel vészelte át a betegséget, mint a nem beoltott betegek.

Kinek adható a Pfizer/BioNtech vakcina?

A vakcinák alkalmazása 18 éves kortól javasolt, kivéve a Pfizer/BioNTech vakcináját, amely már 16 éves kortól beadható. Azon személyek is olthatók a vakcinával, akiknél 3 hónapon túli igazolt SARSCoV-2 fertőzés szerepel. Igen, az oltás krónikus betegséggel rendelkező személyeknek is adható, akiknél nem áll fenn oltásra vonatkozó kontraindikáció.

Várandósság a második oltás után minimum 2 hónappal tervezhető. Nem ismert, hogy a vakcina kiválasztódik-e a humán anyatejbe. Akik kockázati csoportba tartoznak és igénylik az oltást a szoptatás ideje alatt is megkaphatják.

Milyen esetben, kinek nem ajánlott a Pfizer vakcina?

Az alábbi tünetek vagy állapotok esetén a Pfizer/BioNTech vakcina beadása nem javasolt:

  • Akut lázas betegség
  • A Pfizer-BioNTech COVID-19 vakcina bármely összetevőjével szembeni súlyos allergiás reakció
  • Az anamnézisben súlyos, kórházi ellátást igénylő gyógyszerrel vagy más védőoltással kapcsolatos anafilaxiás reakció. Penicillinérzékenység nem kizáró ok a vakcina beadására.

Pfizer: a 2. oltás után erősebbek lehetnek a mellékhatások - kattintson tovább

Oltási reakciók a Pfizer vakcina után

A Pfizer vakcina beadása után oltási reakciók lehetnek: fájdalom és duzzanat a beadás helyén, fáradtságérzés, fejfájás, izomfájdalom, ízületi fájdalom, hidegrázás, láz esetleg bőrpirosodás az injekció beadásának helyén, émelygés. Nagyon ritkán előfordulhat: megnagyobbodott nyirokcsomók, rossz közérzet, végtagfájdalom, álmatlanság, viszketés az injekció beadási helyén.

Melyek a Pfizer/BioNTech vakcina mellékhatásai?

Leszögezhető, hogy nincsen vakcina mellékhatás nélkül. A nagyszámú beadott koronavírus elleni védőoltásnak köszönhetően egyre inkább kirajzolódik a kép a különféle oltási mellékhatások gyakoriságáról, amik az mRNS-alapú oltások esetén a következők:

  • a beoltott személyek 64 %-a feszülő érzést, 54 %-a fájdalmat tapasztal az oltás helyén.
  • a beoltott személyek 53 %-a fejfájásról, 52 %-a levertségről, 44 %-a betegségérzetről, 34 %-a emelkedett testhőmérsékletről, 8 %-a lázról számol be. Ezek a mellékhatások azonban jellegükben enyhéknek és múlóknak tekinthetők.
  • a Pfizer/BioNTech oltóanyag esetében nagyjából az oltottak ötödénél alakul ki átmeneti láz

A Pfizer-BioNTech COVID-19 vakcina nem cserélhető fel más COVID-19 elleni oltóanyagokkal.

Olvasson tovább!

Dr. Budai Marianna PhD. szakgyógyszerész

Forrás:

Faktenblatt_Doppelseite_COVID_mRNA.jpg (2384×1740) (rki.de)

https://koronavirus.gov.hu/cikkek/gyakori-kerdesek-valaszok-vakcinarol-pfizer-biontech-vakcina

Forrás: egeszsegkalauz.hu
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához