Ezeket látta már?

Pfizer és AstraZeneca oltási sor után ennyire biztonságos a 3. oltás

hpv_elleni_oltas

Azokat vizsgálták, akik első két oltásnak Pfizer és AstraZeneca vakcinákat kaptak, majd harmadjára is oltották őket.

Dobson Szabolcs, gyógyszerengedélyeztetési szakértő írt arról a legújabb vizsgálatok alapján, hogy mennyire hatásosak és biztonságosak a Pfizer és az AstraZeneca után beadott 3. oltások:

"Hétféle, emlékeztető oltásként beadott COVID-19 vakcina biztonságossága és immunválaszt kiváltó képessége két adag AstraZeneca vagy Pfizer oltás után 10-12 héttel: az angliai COV-BOOST vizsgálat eredményei

A COV-BOOST vizsgálat vak elrendezésű (sem a résztvevők, sem a vizsgálatot végzők nem ismerték a csoportba sorolást és azt, hogy melyik vakcina kerül beadásra), multicentrikus, randomizált, kontrollos Fázis 2 tanulmány, amelyben 2021 06. 01. – 06. 30. között 2878, 30 év feletti személyt válogattak be. Az AstraZeneca alapoltásokat kapók átlagéletkora a fiatalabb csoportban 53 év, az idősebb csoportban 76 év volt. Ugyanez a Pfizer alapoltásban részeslteknél 51, illetve 78 év volt.

Az alábbi csoportokat hozták létre 18 vizsgálati helyen (mindegyik csoportban voltak kb. fele-fele arányban AstraZeneca, illetve Pfizer alap oltási sorban részesültek):

  • A csoport, 1:1:1:1 arányban: 1 adag Novavax, ½ adag Novavax, AstraZeneca, MenACWY meningococcus elleni oltás (mint kontroll vakcina)
  • B csoport 1:1:1:1 arányban: Pfizer, 1 adag Valneva, ½ adag Valneva, Janssen, MenACWY meningococcus elleni oltás (mint kontroll vakcina)
  • C csoport 1:1:1:1 arányban: Moderna, CureVac, ½ adag Pfizer, MenACWY meningococcus elleni oltás (mint kontroll vakcina)

Három vakcina esetében figyeltek meg fokozott immunogenicitást (immunválaszt kiváltó képesség fokozott mértéke):

  • Moderna az AstraZeneca vagy a Pfizer után
  • AstraZeneca a a Pfizer után
  • Janssen a Pfizer után

Az AstraZeneca-val alapoltottak esetében a kontroll vakcinához képest a vírus tüskefehérje elleni IgG ellenanyagválasz leggyengébb az ½ adag Valvena, legmagasabb a Moderna emlékeztető oltás esetében volt. A Pfizer vakcinával alapoltottaknál ugyanez volt a két szélső eset.

A 30-69 évesek, illetve a 70 év felettiek esetében az eredmények hasonlók voltak.

A leggyakoribb mellékhatás a fáradtság és a fájdalom volt, a fiatalabbak esetében az idősekhez képest gyakrabban. Összesen 24 súlyos mellékhatás fordult elő: 5 a kontroll csoportokban, 2 a Janssen, 5 a Valvena, 1 az ½ adag Valvena, 1 a Pfizer, 2 az ½ adag Pfizer, 2 az AstraZeneca, 1 a CureVac, 2 a Novavax, 2 az ½ adag Novavax és 1 a Moderna emlékeztető oltás után.

A sejtes immunitást illetően az mRNS (Pfizer és Moderna), valamint a Janssen emlékeztető oltások növelték ezt mindkét alapoltás (AstraZeneca vagy Pfizer) után. Azonban az AstraZeneca emlékeztető oltás más vizsgálatok szerint AstraZeneca alapoltások után nem rendelkezik ilyen hatással.

A Novavax sejtes immunitást erősítő hatása nagyobb volt AstraZeneca alapoltások után a Pfizer alapoltásokhoz képest. A Valvena nem növelte egyik esetben sem a sejtes immunitást.

Olvasson tovább! BioNTech: ezért módosítanának a koronavírus vakcinán

A Szerzők szerint mindegyik emlékeztető oltásfajta és mindegyik dózis (tehát a fél dózisok is) fokozta az ellenanyag és a semlegesítő ellenanyag válaszokat az AstzaZeneca és a Valvena kivételével a Pfizer alapoltások után. Mind a vegyes, mind az egynemű oltási sorok megfelelőek voltak.

Hivatkozás: Alasdair P S Munro, Leila Janani, Victoria Cornelius et al.: Safety and immunogenicity of seven COVID-19 vaccines as a third dose (booster) following two doses of ChAdOx1 nCov-19 or BNT162b2 in the UK (COV-BOOST): a blinded, multicentre, randomised, controlled, phase 2 trial. Lancet; Published Online December 2, 2021 https://doi.org/10.1016/ S0140-6736(21)02717-3

https://www.thelancet.com/.../PIIS0140-6736.../fulltext...

Forrás: EgészségKalauz
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához