Ezeket látta már?

Pusztít a kanyaró: bírságolják New Yorkban a be nem oltott gyerekek szüleit

kanyarójárvány, kanyaró, amerika, New York

Az Egyesült Államokban folyamatosan növekszik a kanyarós megbetegedések száma.

Az Egyesült Államokban folyamatosan növekszik a kanyarós megbetegedések száma - jelentette hétfőn az amerikai járványügyi és betegségmegelőzési központ (CDC). A jelentés szerint immár 23 tagállamában regisztráltak kanyarót, jelenleg 764 beteget kezelnek. 1994 óta nem volt ennyi kanyarós beteg az országban. 

A CDC szerint egyedül a múlt héten a pennsylvaniai Pittsburgh környékén 60 megbetegedést diagnosztizáltak. 

Egyre kevesebben oltják be magukat kanyaró ellen - egyre több a beteg

A betegség elsősorban a nem beoltottakat sújtja, de kisebb mértékben külföldről behurcolt fertőzésről van szó. A CDC ezért a mielőbbi oltást szorgalmazza, s azt javasolja, hogy a gyermekeket két szakaszban oltsák be kanyaró, mumpsz és a rubeola ellen: 12-15 hónapos és négy-hatéves korban. Az amerikai sajtóban - például a Time magazinban -nyilatkozó orvosok és egészségügyi szakemberek szerint ajánlatos lenne az idősebb korúaknak is megújítaniuk az oltást, mert nem biztos, hogy az 1960-as években beadott vakcinák változatlan védettséget nyújtanak. Az oltás egyébként a CDC szerint 97 százalékos védettséget nyújt a kanyaró ellen. A The New York Times című lap arra emlékeztet: járvány idején hathónapos gyermekeket is be lehet oltani.

Kötelező lesz a bárányhimlő elleni védőoltás szeptembertől - kattintson tovább a részletekért!

Tombol a kanyaró Amerikában

A legtöbb megbetegedést az északnyugati Washington államban, valamint New York Brooklyn negyedében regisztrálták, de a minap két kaliforniai egyetemen is csaknem 900 embert - diákokat és oktatókat - helyeztek karanténba a fertőzés veszélye miatt. New York városában Bill de Blasio polgármester büntetés terhe mellett kötelezővé tette az oltást, s amelyik szülő nem oltatja be gyermekét, akár ezer dolláros büntetést is fizethet. 

2000 és 2016 között világszerte 80 százalékkal csökkent a kanyarós megbetegedések száma, két évvel ezelőtt azonban a betegség sok országban ismét felütötte fejét, elsősorban a szegénység, a háborúk és az ebből következő vakcinahiány miatt. Április elején az ENSZ Egészségügyi Világszervezete (WHO) bejelentette: az idén háromszor annyi kanyarósmegbetegedést diagnosztizáltak világszerte, mint 2018 első három hónapjában.

Az Egyesült Államokban 1963 - vagyis a védőoltásokbevezetése - előtt évente mintegy négymilliónyi amerikai betegedett meg kanyaróban, de 2000-re a betegség gyakorlatilag megszűnt Azóta viszont Amerika-szerte felerősödött az oltásellenes mozgalom, amely részben az interneten terjedő téveszméknek tudható be. 

Pár nappal ezelőtt Donald Trump amerikai elnök is arra sürgette az amerikaiakat, hogy oltassák be gyermekeiket.   

Ezért kötelező a kanyaró elleni védőoltás - nézze meg videónkat:

Forrás: MTI
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához