Ezeket látta már?

Friss koronavírus hírek ma

Reuma és Pfizer: így hathat az mRNS vakcina, ha reumás

köszvény, reuma, ízületi gyulladás

Egy új kutatás során a reumás betegek tüneteit vizsgálták Pfizer és Modern vakcina beadását követően.

Dobson Szabolcs, gyógyszerengedélyeztető választ meg egy olvasói kérdést, ami arra vonatkozott, hogy mennyire hatásosak és biztonságosak a COVID-19 elleni vakcinák reumás betegség esetén:

"Erről egyebek között 2021-ben publikáltak felmérést az Annals of the Rheumatoid Diseases szaklapban is (lásd a hivatkozást). Ebben 30 országból 5121 beteg adatait értékelték, akiknek 70%-a Pfizer, 17%-a AstraZeneca és 8%-a Moderna vakcinát kapott. A teljes oltási sort követően kb. 1% esetében alakult ki áttöréses fertőzés. Összesen 37% tapasztalt lehetségesen vagy valószínűsíthetően oltással kapcsolatos nemkívánatos hatást, köztük injekció helyén jelentkező fájdalmat, kimerültség érzetet, izomfájdalmat és lázat, mint leggyakoribb panaszokat. Súlyos nemkívánatos esemény 0,5%-os arányban jelentkezett. A betegek kb. 4%-a tapasztalta reumás betegsége fellángolását, átlagban 6 nappal a legutóbbi oltását követően. A leggyakoribb tünetek ilyenkor az ízületi gyulladás, a több ízületben jelentkező fájdalom és a kimerültségérzet volt. A fellángolások többsége enyhe vagy közepes súlyosságú volt, és a betegek csak 1,5%-a igényelt új gyógyszert vagy meglévő gyógyszere adagjának növelését."

Olvasson tovább! Ez várhat ránk az omikron után 1-2 éven belül

Hivatkozás: Machado PM, Lawson-Tovey S, Strangfeld A, et al. Safety of vaccination against SARS-CoV-2 in people with rheumatic and musculoskeletal diseases: results from the EULAR Coronavirus Vaccine (COVAX) physician-reported registry. https://ard.bmj.com/content/early/2022/01/04/annrheumdis-2021-221490

Forrás: Koronavírus vakcináció - szakirodalmi tallózó FB-csoport
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához