Rusvai Miklós szerint vannak, akiknek most már felesleges oltakozni

rusvai

A virológus sem veszi fel a 4. oltást.

„Közel vagyunk a világjárvány végéhez. Azt gondolom, a Covid náthavírusként marad velünk” – mondta Rusvai Miklós a Blikknek.

Tény, hogy a társadalom már a gondolatából is kiirtaná a koronavírust, a covidhoz való hozzáállás is sokat változott az elmúlt időszakban. Azok közül, akik oltatták magukat, sokan nem fogják felvenni a következő oltást, mert feleslegesnek tartják, azok pedig, akik eddig sem oltatták magukat, ez után sem akarják. A szakember, Rusvai Miklós is elmondta a Blikknek, hogy mit gondol a pandémiáról, ami egybecseng azzal, amit edrosz Adhanom Gebrejeszusz, az Egészségügyi Világszervezet főigazgatója mondott pár napja.

Rusvai szerint nagyon közel járunk a pandémia végéhez, és a koronavírus náthavírusként fog velünk maradni. Hozzátette, hogy azoknak, akik nem tartoznak semelyik rizikócsoportba, azaz nem 65 év felettiek, nem küzdenek súlyos betegséggel, nem gyenge az immunrendszerük, nem kell beoltatni magukat.

Egy szeptember eleji RTL-es interjúban azt is elmondta, hogy azoknak, akik már egyszer átestek a covidon, szintén felesleges oltakozniuk:

Mindenkinek, aki már egyszer átesett a betegségen, nincs szüksége rá, az ő szervezete már bizonyította, hogy a fertőzést le tudja küzdeni. Tehát adott esetben, ha másodszor, harmadszor vagy negyedszer is újra fertőződik, ugyanúgy, mint az influenzánál vagy bármelyik másik légzőszervi betegségnél, már csak enyhébb tünetek tapasztal. Aki egyszer már átesett rajta, feleslegesen oltatja meg magát.

Ez mellett kiemelte, hogy a 80 év felettiek, a cukorbetegek, a magas vérnyomással küzdők, az allergiások és a légúti betegségben szenvedők, valamint azok, akik idősek otthonában élnek viszont jobb, ha oltakoznak.

Rusvait nem lepi meg, hogy mostanában, a járvány lecsengése után még több a szkeptikus a coivddal kapcsolatban, akik azt hírdetik, nincs is koronavírus, vagy ha van, az nem ártalmas:

Régen sem halt bele mindenki a feketehimlőbe, de még a pestisbe sem, akkor is voltak, akik egészségesen vészelték át a járványokat, mert nem egyformán vagyunk fogékonyak a kórokozókra. Kölcsey egyik testvére belehalt a himlőbe, a másiknak semmi baja nem volt, a költő viszont egyik szemére megvakult.

Olvasson tovább!

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en is!

Forrás: EgészségKalauz