Mindenki ezt nézi most!

Sikeresen harcolunk a tuberkulózis ellen!

tuberkolozis

Az évenkénti 4 % csökkenés túlságosan lassú a tbc felszámolásához 2030-ig – felhívás az európai országokhoz, hogy köteleződjenek el erőfeszítéseik és beruházásaik növelésére a tbc felszámolásához

Az Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ (ECDC) és a WHO Európai Regionális Irodája közzétett egy új jelentést, amely szerint az új tbc-s megbetegedések száma átlagosan 4,3 %-kal csökkent évente az elmúlt évtizedben a WHO európai régiójában. Annak ellenére, hogy ez az ütem a leggyorsabb csökkenés a világon, ez a trend nem lesz elegendő ahhoz, hogy a tbc felszámolása megvalósuljon 2030-ra, ahogy ezt a WHO globális Tbc Felszámolása nevű stratégiája és a Fenntartható Fejlődési Célok elvárnák. Az új jelentés kiadása közvetlenül megelőzte a Tuberkulózis Világnapját, amely arra szólítja fel a világ vezetőit, hogy fokozzák erőfeszítéseiket a tbc végleges felszámolásához.

Tuberkulózis felszámolása

"Nem elég csak ’lépegetni’ a tbc felszámolásához, hiszen így túl sok embert túl későn érünk el a szükséges segítséggel. A WHO Európai Régiójának tbc akcióterve 2016 és 2020 között megmutatja, hogy bátor szakpolitikai beavatkozások több mint 3 millió életet mentenek meg és 48 milliárd dollár megtakarítását teszik lehetővé 5 éven belül a Régióban", nyilatkozta Dr Jakab Zsuzsanna, a WHO Európai Regionális Irodájának igazgatója. Azt is elmondta, hogy ehhez megújult politikai elköteleződésre van szükség minden szinten, hogy gyors és érezhető eredményeket érjünk el a tbc-ben szenvedők életében, illetve hogy gyermekeink számára tbc-mentes világot tudjunk biztosítani.

tuberkolozis

Tuberkulózis terjedésének csökkenése

Dr Andrea Ammon, az ECDC Igazgatója úgy nyilatkozott, hogy elővigyázatosnak kell lenni a tbc-vel kapcsolatban még az alacsony átfertőzöttségű országokban is, hiszen ennek a betegségnek az újjáéledését komolyan kell vennünk, tekintettel a növekvő mobilitásra, és a több gyógyszerre rezisztens tbc-s esetekre. Hozzátette, hogy az új technológiák, amelyek segítik a határokon átnyúló több gyógyszerre rezisztens tbc-s járványok felderítését, mint például a teljes genomszekvenálás, kulcsszerepet töltenek be a fertőzések terjedésének csökkentésében az Európai Unión belül.

Tuberkulózis Magyarországon

Az új jelentés szerint Magyarország az egyik legjobb eredményt mutatta az új tbc-s esetek számának csökkentésében 2012 és 2016 között. Magyarországon az évenkénti átlagos csökkenés mértéke (11%) közel háromszorosa volt az Európai Unió országaiban tapasztalható átlagos csökkenésnek (4.1%).

Hogyan terjed és mik a tbc tünetei? Kattintson tovább!

Miközben a 2018. év a 10. évfordulója a Berlini Nyilatkozatnak - "Mindannyian a tuberkulózissal szemben" címmel, és miközben a világ már készül az első ENSZ Közgyűlésre a tbc-re vonatkozóan ez év szeptemberében, alapvető szükség van a további elköteleződésre a tbc felszámolási ütemének gyorsításához. A szektorok közötti megerősített, elszámoltatható szakpolitikai együttműködés és a civil társadalom bevonása - az erőforrások növelésén, illetve azok hatékony felhasználásán túlmenően - elengedhetetlenek ahhoz, hogy minden tbc-ben szenvedő beteg számára hozzáférhetővé váljanak a minőségi egészségügyi szolgáltatások, ideértve a korai diagnózist, illetve a sikeres és emberközpontú kezelést egyaránt.

forrás: WHO Magyarországi Iroda

Forrás: EgészségKalauz