Ezeket látta már?

Sinopharm vakcina: itt a bizonyíték, hogy magas hatékonyságú

kínai vakcina, sinopharm, oltás, who

A kínai vakcinát kifejezetten hatékonynak találták a gyakorlatban.

A Sinopharm pekingi változatáról a Journal of the American Medical Association (JAMA) orvosi szaklap tett közzé egy tanulmányt, miszerint a kínai vakcina nagyon is hatásos.

Magas hatékonyságú a Sinopharm

A vakcina májusban kapott sürgősségi felhasználásra engedélyt az Egészségügyi Világszervezettől, és a jelenlegi eredmények alapján 78,1 százalékos hatékonyságú.

Az Egyesült Arab Emírségekben és Bahreinben 40 ezer emberen tesztelték, és közülük csak 142 fő betegedett meg: a vuhani vakcinánál 26 alanynál, a pekinginél pedig 21 esetben alakultak ki tünetek.

A beoltottakon a második dózis beadása után 2 héttel tesztelték a hatékonyságot, és a tünetes megbetegedéssel szemben még a feb­ruári 72,5 százalékos védettségnél is magasabb arányt kaptak. A harmadik klinikai fázisú kutatások eredményei szerint a Sinopharm vakcina vuhani változata 72,8 százalékos hatékonyságú a tünetes koronavírus-megbetegedéssel szemben – írja a JAMA.

A résztvevők között csak 2 súlyos megbetegedést tapasztaltak, így a súlyos esetek megelőzésére vonatkozóan nem lehet következtetéseket levonni, ehhez további vizsgálatokra van szükség. A vizsgálatban várandósok és 18 év alattiak nem vettek részt, míg az időskorúak és a krónikus betegségben szenvedők esetében az adatok nem voltak elégségesek a kutatók szerint. Később várható további információ a jordániai és egyiptomi kutatások után.

A 60 év alatti, alapbetegség nélküli férfiaknak erős védelmet ad a Sinopharm

A Bloomberg Quint beszámolója szerint a vuhani koronavírus elleni védőoltás 72,8 százalékos, a pekingi - amit itthon is használnak - pedig 78,1 százalékos hatékonyságú, azaz a tünetes megbetegedés ellen ilyen arányban védenek a kínai vakcinák.

A kutatásokat az Egyesült Arab Emírségekben, Bahreinben, Egyiptomban és Jordániában végezték, amikben több mint 40 ezer ember vett részt. A vizsgálatban részt vevők egy része megkapta mind a két dózist (3 hetes különbséggel) a vuhani Sinopharmból, a másik része ugyanígy megkapta a pekingi Sinopharmból, a harmadik csapat placebót kapott.

A vuhani Sinopharmmal oltottak közül 26, a pekingivel oltottak közül 21 tünetes fertőzött került ki, amíg a placebóval oltottak közül 95 fő. A legtöbbeknél kar- és fejfájást jelentkezett, mint oltás utáni tünet.

A lap azonban kiemeli, hogy az eredmény nem feltétlen tükrözi a valóságot, mert a résztvevők 85 százaléka férfi, csak 2 százalék 60 év feletti, és a legtöbben egészségesek voltak. Tehát az alapbetegségben szenvedők, a nők és a 60 év felettiek esetében mennyire hatásos a Sinopharm.

A WHO véleménye a Sinopharmról - kutatások alapján:

  • Közepesen vagyunk bizonyosak abban, hogy a súlyos mellékhatások kockázata a BBIBP-CorV vakcina egy vagy két oltása után (18-59 éves) felnőtteknél alacsony
  • Alacsony mértékben vagyunk bizonyosak a bizonyíték minőségében abban a tekintetben, hogy a BBIBP-CorV oltás 2 dózisa hatásos (60 év feletti) idősebb felnőtteknél
  • Nagyon alacsony mértékben vagyunk bizonyosak a bizonyíték minőségében abban a tekintetben, hogy a súlyos mellékhatások kockázata a BBIBP-CorV vakcina egy vagy két oltása után (60 év feletti) idősebb felnőtteknél alacsony
  • Nagyon alacsony mértékben vagyunk bizonyosak a bizonyíték minőségében abban a tekintetben, hogy a BBIBP-CorV vakcina 2 adagja hatásos a PCR-teszttel igazolt COVID-19 megelőzésében társbetegségekben szenvedőknél vagy olyanoknál, akiknek az egészségi állapota fokozza a súlyos COVID-19 kialakulását, amint az a klinikai vizsgálatban szerepelt.
  • Nagyon alacsony mértékben vagyunk bizonyosak a bizonyíték minőségében abban a tekintetben, hogy a súlyos mellékhatások kockázata a BBIBP-CorV vakcina egy vagy két oltása után alacsony társbetegségben szenvedőknél vagy olyanoknál, akiknek az egészségi állapota fokozza a súlyos COVID-19 kialakulását

Ez is érdekelheti:

Forrás: EgészségKalauz
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához