Ezeket látta már?

Súlyos Covid: magyar kutatók olcsó és hatékony koronavírus gyógyszert fedeztek fel

koronavírus, covid, gyógyszer

Az eddig antidepresszánsként alkalmazott fluoxetin ellen nem képes ellenálló variánst képezni a Covid-19.

A kutatók eredeti célja az volt, hogy a súlyos Coviddal küzdő betegek állapotát pszichiátriai terápiával szerették volna javítani, de azt figyelték meg, hogy az egyik antidepresszáns hatásának köszönhetően jelentősen csökkenni kezdett a halálozás az Uzsoki Kórház Covid-osztályán - írja az Index. A felfedezésről pár nappal ezelőtt a National Geographic Magyarország is beszámolt.

Holló András neurológus, rehabilitációs pszichiáter volt az, aki kollégáival együtt felfedezte, hogy a fluoxetin - ami egy szerotonin alapú antidepresszáns - a harmadára csökkentette a citokinvihar kialakulását, ami a koronavírus okozta halálozás leggyakoribb oka. Az orvos kiemelte, hogy ez azért is kifejezetten nagy eredmény, mert eddig egyetlen koronavírus elleni gyógyszer sem tudta ezt a hatékonyságot hozni.

A tudományos felfedezés már egy nemzetközileg is elismert lapban, az Ideggyógyászati Szemlében is megjelent.

A fluoxetin a gazdaszervezet módosításával fejti ki hatását, aminek óriási a jelentősége, ugyanis képes azt megakadályozni, hogy a Covid-19 kikerülje - tehát megakadályozza a koronavírust, hogy olyan variánst képezzen, amivel kikerülhetné a gyógyszert.

Olvasson tovább! Korábban itt írtunk a citokinviharról

Forrás: EgészségKalauz
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához