Ezeket látta már?

Szamárköhögés: ez most valós veszély, nem hisztéria!

szamárköhögés járvány védőoltás köhögés

A járvány hazánkat is elérte, ezekről jó, ha tud!

A betegséget rohamokban jelentkező, fulladás-szerű köhögés és hetekig elhúzódó tünetek jellemzik, életet veszélyeztető szövődményei főleg csecsemőkorban, kisgyerekkorban fordulnak elő. A szamárköhögés védőoltással hatékonyan megelőzhető.

Melyek a szamárköhögés tünetei?

A betegség lefolyása három fő fázisra osztható.

1. Hurutos szakasz

Általában 1-2 hétig tart, és hasonlít a vírusok által okozott légúti megbetegedésekre. Rossz közérzettel, enyhe köhögéssel, orrfolyással, orrdugulással indul, általában láz nélkül, de hőemelkedéssel is járhat. Szövődmények (középfülgyulladás vagy hörgő- és tüdőgyulladás) esetén már jelentkezhet láz is.

2. A legsúlyosabb fázis

Rohamokban jelentkező, kínzó, húzó köhögés jellemzi. Ez a szakasz akár egy hónapnál is tovább tarthat. A köhögési rohamok után a beteg kimerül, az arcán vörös vagy kékes bőrszín jelentkezhet, és hányás is előfordulhat, főleg csecsemőknél és kisgyermekeknél. A tünetek éjszaka súlyosbodnak.

3. Oldódási szakasz

Ez 3-6 hétig is eltarthat. Ebben a szakaszban továbbra is jelentkezhetnek köhögési rohamok, de ezek gyakorisága és intenzitása fokozatosan csökken.

A szamárköhögés okai

A szamárköhögés bakteriális fertőzés, többek között a Bordetella pertussis és a Bordetella parapertussis nevű baktériumok okozzák. Cseppfertőzéssel (köhögéssel, tüsszentéssel), közvetlen érintéssel, szennyezett tárgyakkal terjed. A tünetek kialakulását a légutak hámrétegének gyulladása okozza.

A Vakcinainfós orvosok így hívják fel a figyelmet:

  1. Igen, tényleg elindult a járvány, ez most valós veszély, nem hisztéria.
  2. A gyermekkorban kapott védőoltás maximum 10 évig véd, a felnőtt populáció (és a nem oltott gyerekek) immunrendszere letolt gatyával várja a fertőzést.
  3. Felnőttként 10 év elteltével (most) érdemes felvenni a kombinált ismétlő oltást, mely diftéria, tetanusz, pertussis és polio ellen is védettséget ad. A felírásban és beadásban háziorvosuk tud segíteni, az oltás térítésköteles, körülbelül 44 gombóc fagyi áráért kapható.
  4. Mivel tetanusz is van benne, így további 5 évig szabadon kaszabolhatja magát, nem fogják Önt tetanuszos tűvel fenyegetni a balesetin.
  5. Az oltóanyag ugyanaz, amit gyerekkorban is adnak.
  6. Nem, nem lesz tőle autista, sem óttáskárosult.
  7. Tényleg nem.
  8. A szituációért a külföldön nem kötelező pertussis oltás, illetve a terjedő oltásellenesség a felelős, a hülyeség ismét feltámaszt egy már-már teljesen elfeledett kórokozót.

A szamárköhögés akusztikája:

A szamárköhögés megelőzése

A szamárköhögés elleni védőoltás hazánkban a kötelező gyermekkori védőoltások közé tartozik. A csecsemők 2, 3 és 4 hónapos korukban részesülnek a védőoltásban, majd 18 hónaposan, 6 évesen és 11 évesen emlékeztető oltást kapnak. A védőoltás nem nyújt élethosszig tartó védelmet, így felnőttkorban – kifejezetten időskorban – ajánlatos az emlékeztető oltás beadása.

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en, Tiktok-on is!

<KÖVETKEZŐ CIKK>

Szamárköhögés: súlyos szövődményi lehetnek, de a betegség megelőzhető

Mi a Tünetkereső? Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!EGÉSZSÉGKALAUZ DOSSZIÉ mappa

járvány

Forrás: Vakcinainfó - Az orvos válaszol
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához