Ezeket látta már?

Friss koronavírus hírek ma

Szándékosan fertőztek meg orrcseppel embereket koronavírussal

koronavírus, tünetek, vizsgálat, covid-19, orcsepp

Fiatal, egészséges, korábban Covid-19-ben nem szenvedő önkéntesek jelentkeztek arra a brit vizsgálatra, ami keretén belül szándékosan fertőztek meg embereket koronavírussal.

Úgy tűnik, hogy a koronavírussal való találkozást és megfertőződést követően igen hamar, már két nap múlva fellépnek a Covid-19 tünetek. Ilyen módon a koronavírussal való találkozás és a tünetek megjelenése között korábban vélt 5-7 napos időtartam elfelejthető.

Már két éve élünk együtt a koronavírussal, mégis keveset tudunk róla. Nemrégiben például az Imperial College London által vezetett vizsgálat szolgáltatott meglepő eredményeket.

Fiatal, egészséges, korábban Covid-19-ben nem szenvedő önkéntesek jelentkeztek arra a brit vizsgálatra, ami keretén belül szándékosan fertőztek meg embereket koronavírussal, annak érdekében, hogy a betegség lefolyását tanulmányozhassák.

  • Összesen 36 fő (18 és 29 év közötti) vett részt a vizsgálatban.
  • Első lépésként 14 napon keresztül a Royal Free Hospital-ban karanténban tartották a fiatalokat,
  • majd orrcsepp formájában koronavírust juttattak a szervezetükbe, vagyis megfertőzték őket az új típusú koronavírus (SARS-CoV-2) „originális”, vuhani típusával.

A koronavírusos orrcseppek után az önkéntesek 53 %-a lett beteg

Meglepő módon a koronavírusos orrcseppel kezelt fiatalok „csak” 53 %-a lett beteg, a többieknél nem alakultak ki tünetek. Mindez hozzásegíthet annak a megértéséhez is, hogy a pandémia idején egyesek miért és miként kerülhették el a megbetegedést.

Először a torokban, majd az orrban szaporodnak el a vírusok - rekordgyorsan

Megállapították, hogy a megfertőződést követően már 2 nappal megjelennek a toroktünetek, és ezzel összefüggésben a vírusok jelen vannak a torokban. Az 5. nap környékén azonban már az orrüregben magasabb a koronavírus-koncentráció.

Előfordultak olyan esetek is, ahol a vírus kimutathatóan jelen volt a torokban, de az érintett személy nem tapasztalt tüneteket.

Akár 12 nap után is fertőzhetnek a Covid-19 betegek

A vizsgálatban azt találták, hogy a Covid-19 betegek szervezetéből a 9. napon, sőt néhány esetben még a 12. napon is nagy mennyiségben mutathatók ki életképes, fertőzőképes vírusok. Mindez felhívja a figyelmet arra, hogy a Covid-19-en „átesett”, a közösségekbe visszakerülő személyek 9-12 napot követően is továbbadhatják a fertőzést.

Ez is érdekelheti:

Ezért kell az orrot is eltakaró maszk!

A szándékos megfertőzéses vizsgálatból az is kiderült, hogy a Covid-19 megbetegedés során a legmagasabb víruskoncentrációk az orrüregben mutathatók ki. Mindez rávilágít arra, hogy a vírus terjedése szempontjából az orrüregi váladék igen jelentős szerepet kap. Az orrfújás higiéniájára és a zsebkendők kezelésére, a kézmosásra fokozott hangsúlyt kell(ene) fektetni!

Továbbá, a koronavírus-fertőzés továbbadása csak akkor akadályozható meg, ha valaki szabályosan viseli a maszkot. A szájüreget elfedő, de az orrot szabadon hagyó, így az orrüregből a víruskiáramlást nem akadályozó maszkviselési mód nem akadályozza meg a fertőzés továbbadását és a megfertőződést. Hiába a maszk, ha azt nem viselik előírásszerűen!

Dr. Budai Marianna PhD.

szakgyógyszerész

Forrás

https://www.dailymail.co.uk/news/article-10470707/Covid-symptoms-appear-just-two-days-exposed-virus-study-shows.html

Forrás: egeszsegkalauz.hu
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához