Torokfájás és köhögés - ebből tudhatja, hogy nem az omikron az oka

torokfájás, köhögés, covid, koronavírus, tünete, fejfájás, baktérium, fertőzés

Habár a torokfájás a koronavírus egyik jellemző tünete, és az utóbbi hónapokban nem csoda, ha egyből COVID-ra gyanakszunk, de érdemes tisztában lenni vele, hogy más betegségek is állhatnak a háttérben!

A torokfájás az egyik leggyakoribb egészségügyi panasz, különösen a téli hónapokban, mikor jóval többen szenvednek felsőlégúti fertőzésektől. Milyen problémák állhatnak a torokfájás hátterében? Mikor forduljunk haladéktalanul orvoshoz?

A koronavírus tüneteiről és szövődményeiről már nagyon sok mindent tudunk. És bár a torokfájás a koronavírus egyik jellemző tünete, de általában más kísérő tünetekkel jelentkezik, mint köhögés, fejfájás, láz, ízlelés-szaglás elvesztéseé, hasmenés. A koronavírus meglétét csak Covid-teszttel tudjuk egyértelműen megerősíteni vagy kizárni.

Negatív a Covid-teszt, mégis fáj a torkom, mi a bajom?

A torokfájás bárkit érinthet, gyerekeket és idősebbeket, férfiakat és nőket, és tulajdonképpen bármely évszakban szenvedhetünk tőle. A torok jóformán minden ilyen betegségnél érintett lehet (igaz, különböző mértékben), és a torokfájást kísérő tünetek nagy mértékben segíthetik a pontos diagnózis felállítást, illetve a megfelelő terápia meghatározását.

Vírusok, baktériumok

A legtöbb esetben vírus-, illetve bakteriális fertőzés okozza a torokfájást. A vírusos eredetű betegség lehet "egyszerű" nátha vagy influenza, és persze, koronavírus is, de akár mononukleózis, kanyaró, bárányhimlő vagy mumpsz is. A bakteriális eredetű betegségek gyakran a vírusos fertőzésekkel egy időben vagy azokat követően jelentkeznek. A fertőzések tünetei lehetnek még a láz és hidegrázás, a hányinger, a nyelési nehézségek, az általános gyengeség, a fejfájás, az ízületi és izomfájdalmak, az orrfolyás, a tüsszögés és köhögés, az étvágytalanság és a rekedtség is.

A súlyosabb gyulladásokat a nyirokcsomók megduzzadása és érzékennyé válása, a váladék felköhögése, a mandulák vagy a garat kipirosodása is kísérheti. Nagyon fontos azonban az orvosi vizsgálat: a vírusos eredetű fertőzéseket felesleges (sőt kifejezetten káros) antibiotikumokkal kezelni, míg a bakteriális eredetű betegségekből való teljes gyógyuláshoz szükségesek lehetnek ezek a gyógyszerek.

Mi minden irritálhatja a torkot?

A torok fájdalmát, égető, kaparó érzést, nyelési nehézségeket, köhögést különböző irritáló anyagok is okozhatják. Jellemző lehet a torokban jelentkező kellemetlen érzés allergia esetében, de akkor is, ha a környezetünk levegője túlságosan száraz, vagy éppen szennyezett (pl. sokan panaszkodhatnak torokfájásra, ha erős a szmog vagy ha hosszabb időt töltenek füstös helyen). Tisztítószerek, kemikáliák is okozhatnak hosszabb-rövidebb ideig tartó torokfájást.

Természetesen a sérülések is állhatnak a torokfájás hátterében: nemcsak a "külső", közvetlenül a nyakat érő balesetek eredménye lehet fájdalom, de tulajdonképpen az is sérülésnek minősülhet, ha túlerőltetjük a hangszálainkat, pl. mert sokat kiabálunk vagy énekelünk. A krónikus torokfájás éppen ezért gyakori panasz lehet az előadóművészeknél vagy tanároknál.

A gyomorból visszacsorgó gyomorsav is irritálhatja a torok nyálkahártyáját, ezért a torokfájás a refluxbetegség egyik jellegzetes tünete. Ha a torokfájás főként evés után vagy lefekvéskor jelentkezik, és más, a refluxra utaló panaszaink is vannak (gyomorégés, fokozott teltségérzet stb), mindenképpen keressük fel ezzel az orvosunkat!

A torokfájást gyakran a mandula okozza. Olvasson tovább!

Forduljunk orvoshoz!

Bár sokszor elég néhány házi módszer és néhány napig tartó pihenés ahhoz, hogy a torokfájás és az azt kísérő tünetek elmúljanak, időnként szükség lehet orvosi vizsgálatra is. Különösen fontos ez, ha a torkunk nagyon rövid idő (akár néhány óra) alatt kezd el igen erősen, szinte elviselhetetlenül fájni, ha a torokfájást magas láz kíséri, vagy ha a torokfájás – bár nem különösebben intenzív – tovább tart, mint 3-4 nap.

Haladéktalanul forduljunk orvoshoz, ha a torokfájást valamilyen, a nyakat érő sérülés előzte meg, illetve, ha a torokfájás mellett nyelési vagy légzési nehézségek is jelentkeznek! Akkor is rendkívül fontos a szakorvosi vizsgálat, ha a torokfájást a nyelv vagy az ajkak feldagadása, szapora szívverés, felületes légzés vagy szédülés, ájulás kíséri!

Forrás: EgészségKalauz