Ezeket látta már?

Szívizomgyulladás mRNS vakcina után: náluk alakulhat ki nagy eséllyel

koronavirus, covid-19, szívbetegseg

A bekövetkezés gyakorisága fiatalabb férfiaknál az mRNS COVID-19 elleni oltások után magasabb a vártnál, mint más korcsoportokban.

Dobson Szabolcs, gyógyszerengedélyeztetési szakértő írt egy új tanulmányról, ami a COVID-19 elleni és egyéb vakcinák után kialakuló mioperikarditiszről (egyidejű szívizom- és szívburokgyulladásról) szól:

"A Lancet Respiratory Medicine 04. 11-i számában megjelent egy meta-analízis (22 független vizsgálat előre meghatározott kritériumok szerint történő összesített értékelése), amely több, mint 400 millió adag vakcina alapján arra utal, hogy a COVID-19 elleni oltást követő mioperikarditisz általános bekövetkezési gyakorisága hasonló az influenza elleni oltás kapcsán publikált szakirodalomban szereplőhöz, és alacsonyabb, mint a himlőoltás után megfigyelt értékek.

A mioperikarditisz bekövetkezési gyakorisága fiatalabb férfiaknál az mRNS COVID-19 elleni oltások után magasabb a vártnál, mint más korcsoportokban.

A tömeges, globális oltások és a fokozott mellékhatás-adatgyűjtés lehet az oka a nemkívánatos eseménynek megnövekedett számának a COVID-19 elleni védőoltással összefüggésben.

Mindazonáltal bizonyos alcsoportokban – a férfiaknál, főleg a fiataloknál és azoknál, akik mRNS-oltást kapnak - különösen a második adagot - úgy tűnik, hogy a COVID-19 elleni oltást követően fokozott a mioperikarditisz kockázata."

Olvasson tovább! Koronavírusos volt? Ebben az esetben érdemes szív MR-re mennie

Hivatkozás: Ryan Ruiyang Ling, Kollengode Ramanathan, Felicia Liying Tan, et al.: BMyopericarditis following COVID-19 vaccination and nonCOVID-19 vaccination: a systematic review and metaanalysis. Published Online April 11, 2022 https://doi.org/10.1016/ S2213-2600(22)00059-5

https://www.thelancet.com/.../PIIS2213-2600(22.../fulltext

Forrás: Koronavírus vakcináció - szakirodalmi tallózó FB-csoport