Ezeket látta már?

Friss koronavírus hírek ma

Szoptathatja-e egy covidos anya a gyermekét, vagy megfertőzi?

koronavírus, covid, szoptatás, anyatej, vírus

Az újszülött és a csecsemő ideális étele és itala az anyatej. Igaz ez abban az esetben is, ha éppen Covid-19-ben szenved az anya? Árt vagy használ ilyen esetben a szoptatás?

WHO: a covidos anya is szoptathat

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) már korábban megállapította, hogy az anya Covid-19 megbetegedése nem jelent akadályt a szoptatás szempontjából. Hasonlóképpen nyilatkozott a németek szoptatással foglalkozó nemzeti szakmai szervezete is (Nationale Stillkommission). Nemrégiben egy kisebb, tengerentúli vizsgálat eredménye is napvilágot látott, ami szintén az előbb írt szakmai véleményeket erősítette.

A szoptatott gyermekek SARS-CoV-2 elleni ellenanyagszintje magasabb volt

USA-beli kutatók 110 szoptató anyát vontak be a vizsgálatukba 2020 márciusa és szeptembere között. A nők közül 65 anya PCR-tesztje SARS-CoV-2-pozitív volt, és 9 nő a negatív teszteredmény ellenére is tüneteket mutatott. 36 nőt, akik nem mutattak Covid-19-es tüneteket, nem teszteltek.

Összességében: 7 nő anyatejmintáiból (6 %) lehetett a SARS-CoV-2 genetikai anyagát kimutatni. Ezek a nők valamennyi vagy igazoltan pozitívak vagy tünetes negatívak voltak. Megnyugtató azonban, hogy a genetikai anyag jelenléte ellenére fertőzőképes vírusdarabkákat nem lehetett kimutatni az anyatejmintákban.

Biztonságos a szoptatás alatti oltás? Olvasson tovább!

Az említett 7 anya gyermekei közül egy gyermek sem mutatta a koronavírus okozta betegség jeleit. Sőt, esetükben a szoptatásnak kedvező hozadéka is volt. Néhány hónap elteltével az említett szoptatott gyermekek SARS-CoV-2-elleni ellenanyagszintje magasabb volt, mint a tápszerrel táplált kortársaiké.

Nincs fertőzőképes koronavírus az anyatejben

A közlemény szerzői leszögezik:

Az anyatej felbecsülhetetlenül értékes táplálékforrás a gyermek számára. A vizsgálatunkban nem találtunk arra mutató jelet, hogy a koronavírussal fertőzött anyák anyateje fertőző genetikai anyagot tartalmazna. Vagyis, a szoptatás nagy valószínűséggel nem jelent veszélyt.

Érdekesség egyébként, hogy vírusonként eltérő ebben a vonatkozásban a kép: míg a hepatitisvírusok átvitele szempontjából – jelenlegi ismereteink szerint – nem jelent veszélyt a szoptatás, addig az ebolavírus vagy az AIDS-et okozó HIV átvihető szoptatással a gyermekre.

Szoptathat az anya, de figyeljen oda a higiéniai szabályokra!

Jelenlegi ismereteink szerint az új típusú koronavírussal (SARS-CoV-2) megfertőződött anyák nyugodtan folytathatják az újszülött vagy csecsemő gyermekük szoptatását. Nincs szükség a szoptatás szüneteltetésére vagy abbahagyására. Nincs arra utaló jel, miszerint az anyatejjel átvihető lenne a koronavírus a gyermekre.

Lehet-e szoptatás alatt harmadik oltást kapni? Olvasson tovább!

Lényeges azonban figyelni a higiéniai szabályok betartására. A szoptatás alatt az anya viseljen szájat és orrot egyaránt eltakaró maszkot, rendszeresen mosson kezet, illetve a megérintett felületeket fertőtlenítse, azaz tegyen meg mindent a cseppfertőzéssel terjedő koronavírus átvitelének a minimalizálásáért.

Dr. Budai Marianna PhD.

szakgyógyszerész

Forrás:

(1) https://www.aerzteblatt.de/treffer?mode=s&wo=1041&typ=1&nid=131080&s=stillen

Forrás: egeszsegkalauz.hu
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához