Ezeket látta már?

Szputnyik: mi lesz azokkal, akiknek nem jut 3. dózis?

szputnyik hatásossága, szputnyik védelem, szputnyik immunitás, szputnyik első oltás

Elképzelhető, hogy más típusú oltóanyagot kaphatnak majd 3. dózisban az orosz vakcinával oltottak.

A csütörtöki Kormányinfón Gulyás Gergely miniszterelnökséget vezető miniszter azt mondta, hogy több az orosz vakcina, mint ahányan oltakozni akarnak, így egyelőre nem rendelnek több Szputnyikot. Eddig 2 millió adag érkezett - első és második dózis összesen, tehát 1 millió ember oltására elegendő).

Vakcinamix lehet a megoldás

Egyre többször merül fel, hogy a második oltás után szinte minden vakcinánál szükség lesz egy 3. dózisra is. Habár a Szputnyik fejlesztői azt mondják, akár 2 évig is védhet a vakcina, ez távolról sem biztos a mutánsok miatt.

3.oltást azonban egyelőre itthon nem terveznek, több vakcina azonban már nincs, így, ha szükség lesz 3. adagra, más vakcinával kell majd oltakozni, azaz életbe léphet majd a vakcinamix elve, amikor eltérő típusú vakcinákat adnak be az oltási sorozatban.

Tény, hogy a vakcinák keverését több országban is megfigyelik, és bár hivatalos eredmények még nincsenek, de az angolok az AstraZeneca-Pfizer keverése után erősebb immunreakcióról számolnak be, és az oltások után erősebb oltási reakcióról is - ez utóbbi azonban néhány nap után elmúlik. A vizsgálatokban résztvevők körében nagyobb százalékban jelentkezett láz az oltást követően azoknál, akik két különböző vakcinát kaptak, mint akik egyformát.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) szerint egyelőre nem áll rendelkezésre elegendő adat arra nézve, hogy biztonságos-e az eljárás, több kutatás ugyanakkor reménykeltő eredménnyel zárult.

Szputnyik és AstraZeneca után mRNS vakcina jöhet 3. dózisban

Természetesen, az sem mindegy, milyen vakcinákat kevernek: az adenovírust tartalmazó vektorvakcinák – az AstraZeneca, a Janssen és a Szputnyik V – esetében nem optimális a 3. dózis ugyanabból a típusból, kedvezőbb, ha valakit harmadjára mRNS-, vagy a fehérje alegységű Novavax-vakcinával oltják be. A különböző vektorvakcinákat is vizsgálják: az oroszok az AstraZenecát és a kínai CanSinot tesztelik.

Duda Ernő, a szegedi egyetem immunológus professzora szerint az amerikai, mRNS-alapú Pfizer/BioNTech és Moderna vakcinák is keverhetőek a vektorvakcinákkal.

De mi történik majd az utazások, határátlépések során, ha valakit Szputnyikkal és Pfizerrel is oltottak? Az Európai Parlament Covid-igazolványa júliustól könnyítheti meg az utazást az EU-n belül, azonban csak az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) által jóváhagyott vakcinákat fogadja el - emellett a tagállamok saját hatáskörben dönthetnek az orosz és a kínai vakcinával oltottaknak előírják-e a karantén- vagy tesztkötelezettséget, vagy sem. Ha viszont keverni fogják a vakcinákat, az bonyolítani fogja a helyzetet.

Ez is érdekelheti:

Forrás: EgészségKalauz
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához