Ezeket látta már?

Szputnyik orosz vakcina: ekkora védettséget ad az első dózis

szputnyik hatásossága, szputnyik védelem, szputnyik immunitás, szputnyik első oltás

Milyen immunitást ad az első Szputnyik oltás? Nézzük!

Ahogy korábban megírtuk, az orosz hatóságok nemrég engedélyezték az egydózisos Sputnik Light vakcinát, amely a nálunk is alkalmazott, kétdózisos Szputnik V első oltásából áll, tehát csak az Ad26 adenovírus vektor található benne, a második, Ad5 booster oltás nélkül "egyedül" képez immunitást a beoltottaknál.

Ennyire hatékony az első Szputnyik oltás

Állítólag ez az egydózisú Szputnik Light vakcina 79,4%-os hatékonyságot mutatott az injekció beadását követő 28. naptól vett minták alapján. A vakcinát Oroszország tömeges oltási programjának részeként, 2020. december 5. és 2021. április 15. között vizsgálták.

A gyártó oldalán megjelent közlemény szerint ez az egydózisos vakcina "csaknem 80% -os hatékonysági szintű, ami magasabb, mint sok kétadagos oltásé".

Hozzátették, hogy a Szputnik Light minden koronavírustörzs ellen hatékonynak bizonyult, amit a Gamaleya Központ laboratóriumi vizsgálatok során is bizonyított. De hogy mely vírustörzsekről van szó, azt nem részletezték a közleményben.

Részletes immunválasz-adatok

Az immunválaszt azonban részletezték. Eszerint a Szputnik Light vakcina biztonsági és immunogenitási vizsgálatának I / II. Fázisa bebizonyította a kétadagos Szputnyik V vakcina első dózisának (Ad26) hatékonyságát is. Eszerint:

  • a Szputnik Light az oltás utáni 28. napon az egyének 96,9% -ában antigénspecifikus IgG antitestek termelődését váltotta ki
  • A Szputnik Light vakcina az immunizálást követő 28. napon az egyének 91,67%-ában vírus semlegesítő antitestek kialakulását idézi elő;
  • A SARS-CoV-2 S fehérje elleni sejtes immunválasz az önkéntesek 100% -ában alakul ki a 10. napon;
  • A SARS-CoV-2 ellen már meglévő immunitással rendelkező személyek Szputnik Light alkalmazásával történő immunizálása az oltás után 10 nappal az alanyok 100% -ában az antigénspecifikus IgG antitestek szintjének több mint 40-szeres növekedését idézheti elő;
  • A Szputnik Light vakcinázást követően nem regisztráltak súlyos mellékhatásokat.

Mennyi az antitest az orosz vakcinával való oltás után?

Nemrég tízezer beoltott ember vérmintáján végeztek antitestvizsgálatokat Szerbiában, ahol ugyanazokat a koronavírus elleni vakcinákat használják, mint Magyarországon. A szerb vizsgálatról a Danas szerb hírportál írt.

Szputnyik vakcina: ezek az oltás utáni mellékhatások

A vizsgálat során az antitestek jelenlétét kétszer elemezték: először két héttel az első, majd két héttel a második oltás után. Hangsúlyozták: az antitestszám nem az egyetlen mutatója a szervezet immunválaszának, de azt képes jelezni, hogy az egyes korosztályok miként reagáltak az oltásokra.

A Szputnyik V-nél azt találták, hogy az első adag után három héttel tehát 21 napra rá volt mérhető mennyiségű antitestet, a második oltás után azonban az oltottak több mint 92 százalékánál megvolt a megfelelő ellenanyagszint.

Mi a helyzet azoknál, akik korábban már átestek a Covid-fertőzésen?

Egy még publikálás előtt álló, úgynevezett pre-print kutatás adatai szerint már a Szputnyik V egyetlen dózisa után is sikeres immunizálást láttak azon beoltottak körében, akik korábban már átestek a Covid-fertőzésen.

Eredményeik azt mutatják, hogy a vírusnak korábban kitett egyéneknél a Szputnyik vakcina első dózisa erős humorális immunválaszhoz vezet, amely hasonló vagy akár magasabb is lehet, mint azoknál, akik megkapták mindkét oltást, de korábban nem estek át a fertőzésen - írják a kutatók.

Ez is érdekelheti:

Forrás: egeszsegkalauz.hu