Szputnyik orosz vakcina: ekkora védettséget ad az első dózis

#szputnyik #orosz vakcina #szputnyik hatásossága #szputnyik immunválasz
2021.06.09.
Szputnyik orosz vakcina: ekkora védettséget ad az első dózis

Milyen immunitást ad az első Szputnyik oltás? Nézzük!

Ahogy korábban megírtuk, az orosz hatóságok nemrég engedélyezték az egydózisos Sputnik Light vakcinát, amely a nálunk is alkalmazott, kétdózisos Szputnik V első oltásából áll, tehát csak az Ad26 adenovírus vektor található benne, a második, Ad5 booster oltás nélkül "egyedül" képez immunitást a beoltottaknál.

Ennyire hatékony az első Szputnyik oltás

Állítólag ez az egydózisú Szputnik Light vakcina 79,4%-os hatékonyságot mutatott az injekció beadását követő 28. naptól vett minták alapján. A vakcinát Oroszország tömeges oltási programjának részeként, 2020. december 5. és 2021. április 15. között vizsgálták.

A gyártó oldalán megjelent közlemény szerint ez az egydózisos vakcina "csaknem 80% -os hatékonysági szintű, ami magasabb, mint sok kétadagos oltásé".

Hozzátették, hogy a Szputnik Light minden koronavírustörzs ellen hatékonynak bizonyult, amit a Gamaleya Központ laboratóriumi vizsgálatok során is bizonyított. De hogy mely vírustörzsekről van szó, azt nem részletezték a közleményben.

Részletes immunválasz-adatok

Az immunválaszt azonban részletezték. Eszerint a Szputnik Light vakcina biztonsági és immunogenitási vizsgálatának I / II. Fázisa bebizonyította a kétadagos Szputnyik V vakcina első dózisának (Ad26) hatékonyságát is. Eszerint:

  • a Szputnik Light az oltás utáni 28. napon az egyének 96,9% -ában antigénspecifikus IgG antitestek termelődését váltotta ki
  • A Szputnik Light vakcina az immunizálást követő 28. napon az egyének 91,67%-ában vírus semlegesítő antitestek kialakulását idézi elő;
  • A SARS-CoV-2 S fehérje elleni sejtes immunválasz az önkéntesek 100% -ában alakul ki a 10. napon;
  • A SARS-CoV-2 ellen már meglévő immunitással rendelkező személyek Szputnik Light alkalmazásával történő immunizálása az oltás után 10 nappal az alanyok 100% -ában az antigénspecifikus IgG antitestek szintjének több mint 40-szeres növekedését idézheti elő;
  • A Szputnik Light vakcinázást követően nem regisztráltak súlyos mellékhatásokat.

Mennyi az antitest az orosz vakcinával való oltás után?

Nemrég tízezer beoltott ember vérmintáján végeztek antitestvizsgálatokat Szerbiában, ahol ugyanazokat a koronavírus elleni vakcinákat használják, mint Magyarországon. A szerb vizsgálatról a Danas szerb hírportál írt.

Szputnyik vakcina: ezek az oltás utáni mellékhatások

A vizsgálat során az antitestek jelenlétét kétszer elemezték: először két héttel az első, majd két héttel a második oltás után. Hangsúlyozták: az antitestszám nem az egyetlen mutatója a szervezet immunválaszának, de azt képes jelezni, hogy az egyes korosztályok miként reagáltak az oltásokra.

A Szputnyik V-nél azt találták, hogy az első adag után három héttel tehát 21 napra rá volt mérhető mennyiségű antitestet, a második oltás után azonban az oltottak több mint 92 százalékánál megvolt a megfelelő ellenanyagszint.

Mi a helyzet azoknál, akik korábban már átestek a Covid-fertőzésen?

Egy még publikálás előtt álló, úgynevezett pre-print kutatás adatai szerint már a Szputnyik V egyetlen dózisa után is sikeres immunizálást láttak azon beoltottak körében, akik korábban már átestek a Covid-fertőzésen.

Eredményeik azt mutatják, hogy a vírusnak korábban kitett egyéneknél a Szputnyik vakcina első dózisa erős humorális immunválaszhoz vezet, amely hasonló vagy akár magasabb is lehet, mint azoknál, akik megkapták mindkét oltást, de korábban nem estek át a fertőzésen - írják a kutatók.

Ez is érdekelheti:

Forrás: egeszsegkalauz.hu