Ezeket látta már?

Fejtetvesség: újra és újra fertőzhet! Ezeket teheti ellene

fejtetvesség

Ahhoz, hogy a visszafertőződést, a tetvek terjedését megakadályozzuk, nemcsak az érintettet kell „kezelni”!

A fejtetvesség (pediculosis) kezelésénél egyrészt természetesen az érintett fejéről kell kiirtani az apró élősködőket, másrészt azonban azokat is kezelni kell, akikkel gyakori, közvetlen kapcsolatban van. Emellett pedig a környezetünk parazitakontrolljáról is gondoskodni kell.

Miért gyakoribb a gyerekeknél?

Fontos tudni, hogy a fejtetvek csak az emberen élősködnek, csak a hajas fejbőrön telepszenek meg, a fejbőrön keresztül táplálkoznak a vérünkkel. „Gazda”, hordozó nélkül rövid időn belül elpusztulnak. Ugyanakkor egyik emberről nagyon könnyen átmásznak a másikra, ezért is fordulhat elő, hogy a fejtetvesség a kisgyerekek, óvodások, iskolások körében a leggyakoribb, hiszen a kicsik játék, tanulás, olvasás, mesenézés, vagy akár alvás közben sokszor összedugják a fejüket.

Ne csak azt kezeljük tehát, akinél először felfedezték a tetveket, hanem a családtagokat, testvéreket is! Lehet, hogy máson még nem telepedtek meg az élősködők, de ha későn vesszük észre ezeket, könnyen újrafertőzhetjük a gyerekeket is.

A fejbőrről leeső élősködők csak rövid ideig maradnak életben, hiszen nem tudnak táplálkozni, azonban az ágyneműkről, párnákról, fésűkről vagy éppen sapkákról, sálakról könnyen új gazdára kerülhetnek. Nagyon fontos tehát a környezet alapos kitakarítása, fertőtlenítése!

Mit tehetünk ellene?

  • Az ágyneműket, törülközőket, és a fertőzöttel érintkező ruhadarabokat mossuk ki legalább 60 fokon, és ha van ilyen gépünk, tegyük a szárítógépbe!
  • A nem mosható ruhadarabokat, plüssjátékokat, textíliákat tegyük egy műanyag zsákba, zárjuk le és tegyük félre két hétre! Télen, ha kint hideg van, a szabadban is tárolhatjuk ezeket!
  • A fésűket, hajkeféket áztassuk nagyon meleg vízbe legalább 10-15 percre, vagy tegyük lezárt műanyag zsákban a fagyasztóba legalább 24 órára.
  • Alaposan porszívózzunk ki a lakásban, tisztítsuk vagy mossuk ki az autós ülések huzatát is!

Igyekezzünk megakadályozni azt is, hogy másokról újra a fejünkre kerüljenek a tetvek! A gyerekeket meg kell tanítani arra, hogy ne osszák meg másokkal a fésűjüket, hajkeféjüket, törülközőjüket, ne cserélgessék a sapkáikat, hajdíszeiket. A hosszú hajú kislányok haját mindig fogjuk össze, tűzzük fel.

Ezek a fejtetvesség tünetei

Legjellemzőbb tünet a fejbőr erőteljes viszketése, amit a tetű által a vérszívás során a fejbőrbe juttatott anyagok okoznak. Az erős viszketés gyakran intenzív vakarózást vált ki, ettől a fejbőr kisebesedhet – jellegzetesen elvakart képet mutathat –, súlyosabb esetben pedig a kisebesedett fejbőr bakteriális felülfertőződésével is számolni kell.

Többször ismétlődő fejtetvesség esetén a fejtetű által a vérszívás során kiválasztott, majd a fejbőrbe kerülve irritációt okozó anyagokra akár fokozott túlérzékenység, allergia is kialakulhat.

A hajszálak tövébe rakott szürkés peték (serkék) szabad szemmel is jól láthatók fekete vagy barna haj esetén. Eltávolításuk nehéz, mivel a peték egy cementszerű anyaggal kötődnek a hajszálhoz. Az eredményes művelethez speciális, sűrű fogazású, ecetes vízbe mártogatott fésűt (ún. tetűfésűt) kell használni.

Olvasta már?

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en is!

<KÖVETKEZŐ CIKK>

Mitől viszket a fejbőröm, és mit tehetek ellene? Ennyi minden okozhatja

Mi a Tünetkereső? Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!EGÉSZSÉGKALAUZ DOSSZIÉ mappa

tetvesség

Forrás: EgészségKalauz
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához