Ezeket látta már?

A tudósok szerint ez okozza majd a következő világjárványt – a vírus már köztünk lehet

A tudósok szerint ez okozza majd a következő világjárványt – A vírus már köztünk lehet

Tudósok többsége szerint az influenzavírus jelenti a legnagyobb veszélyt jelenleg a globális egészségügyre.

Épp, hogy sikerült kordába szorítanunk a koronavírust, a szakértők már a következő világjárvány miatt aggódnak. Vezető tudósok szerint az influenzavírus a legvalószínűbb kórokozó, amely a közeljövőben új globális járványt idézhet elő. Egy nemzetközi felmérésből kiderült, hogy a vezető szakértők 57%-a gondolja úgy, hogy egy influenzavírus-törzs lesz az oka a halálos fertőző betegségek következő globális kitörésének. Elgondolásuk azon kutatásokon alapul, melyek azt mutatják, hogy a vírus folyamatosan fejlődik és mutálódik.

Melyek okozhatják még a következő világjárványt a tudósok szerint?

  • Azt az influenzát, mely minden tél végén megjelenik, akár kis világjárványként is leírhatnánk. Szerencsére azonban ez kontrollálva van, főleg annak köszönhetően, hogy a jól ismert influenzás megbetegedéseket okozó törzsek nem elég virulensek – ám többek szerint ez nem feltétlenül lesz így örökké.
  • Az említett felmérésben -melyben 187 vezető tudós vett részt- a szakértők 21%-a gondolja úgy, hogy a következő globális járvány legvalószínűbb oka egy olyan kórokozó lesz, amely még ismeretlen a tudomány számára (x-betegség). Ez a Covid-hoz hasonlóan hirtelen törhet be.
  • Vannak, akik úgy vélik, hogy a koronavírus veszélye továbbra is jelen van, és a megkérdezett tudósok 15%-a szerint ez lesz az újabb világméretű pandémia legvalószínűbb oka a közeljövőben.
  • Érdekesség, hogy a jelenleg halálos mikroorganizmusok esetében - mint például az ebola vagy a zika- kevés veszélyt látnak. A tudósok mindössze 1-2%-a értékelte ezeket súlyos globális fenyegetésnek.
  • A kutatók legnagyobb része azonban – ahogy már említettük- az influenza bizonyos törzseit tartja a legnagyobb fenyegetésnek. Pontosabban a madárinfluenzát okozó H5N1 törzset - írja a Guardian.

Veszélyes madárinfluenza

Nemrégiben a WHO aggodalmát fejezte ki a H5N1 influenzatörzs riasztó terjedése miatt, amely madárinfluenzás megbetegedések millióit okozza szerte a világon. A probléma több millió baromfi pusztulásához vezetett, számtalan vadon élő madarat is kipusztított, ráadásul a vírus átterjedt az emlősökre is: sertéseken túl már a szarvasmarháknál is kimutatták. Ez tovább növeli a kórokozóval kapcsolatos félelmet, ugyanis minél több emlőst fertőz meg, annál több lehetősége lesz a vírusnak arra, hogy emberekre is veszélyes törzzsé fejlődjön.

Mit kell tudni a madárinfluenzáról?

A madárinfluenza egy igen fertőző típusú influenza típus, amely madarak között terjed. Számos különböző törzse létezik: ezek közül 4 törzs van, melyek aggodalomra adhatnak okot:

  • H5N1
  • H7N9
  • H5N6
  • H5N8

Érdemes tudni, hogy a leggyakrabban hangoztatott H5N1 törzseken belül még léteznek alacsony és magas fertőzőképességű törzsek is.

Emberekre és veszélyes lehet majd

Azzal, hogy egyre több emlőst fertőz meg a vírus, egyre nő annak a veszélye, hogy a kórokozó fokozatosan több haszonállatba, majd onnan az emberekre kerül. Minél tovább terjed a vírus, annál nagyobb lesz az esélye annak, hogy mutálódik és az emberre is nagyobb fokban átterjed. (Jelenleg azonban nincs arra utaló jel, hogy a H5N1 emberek között is járványszerűen terjedne).

Az amerikai járványügyi központ (CDC) jelenlegi álláspontja, hogy a H5N1 alacsony kockázatot jelent az emberre, mivel a vírus nem képes könnyen kötődni a felső légutakban található sejtfelszíni receptorokhoz az embereknél.

A vírus így madárról emberre nagyon ritkán terjed át - csakis akkor, ha valaki igen sokat tartózkodik a magas fertőzőképességű madárinfluenzás madarak közelében és nem ügyel a higiéniás szabályokra. Hogy emberről emberre is terjedne a vírus, arra nincs bizonyíték, így (jelenleg) járványt sem képes okozni.

Szakemberek szerint ez azonban könnyen változhat, így jövőbeli veszély igenis valós, ráadásul plusz problémát okozhat az, hogy az embereknek nincs természetes immunitásuk ezzel a vírussal szemben.

A járvánnyal kapcsolatos kilátások tehát igen riasztóak, bár a tudósok felhívják a figyelmet arra, hogy a H5N1 és más számos törzs ellen már kifejlesztettek vakcinákat. Ám azt is hozzáteszik, hogy ha járvány következne be, óriási logisztikai kihívást jelentene a szükséges mennyiségű vakcinák megfelelő sebességben való előállítása.

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en is!

<KÖVETKEZŐ CIKK>

Újabb Békés megyei állattelepen jelent meg a madárinfluenza vírusa

Mi a Tünetkereső? Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!EGÉSZSÉGKALAUZ DOSSZIÉ mappa

madárinfluenza

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en, Tiktok-on is!

Forrás: EgészségKalauz
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához